Kvóty sú schválené, Fico s diktátom Bruselu nesúhlasí: Ideme do konfliktu s EÚ

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Slovensko, ktorého pozícia v prípade kvót bola dlhodobo známa a kvóty odmietalo, prehlasovali kvalifikovanou väčšinou. Proti kvótam bolo dnes okrem Slovenska aj Česko, Rumunsko a Maďarsko, hlasovania sa zdržalo Fínsko, od pôvodného postoja upustilo Lotyšsko či Poľsko, ktoré mali s kvótnym systémom tiež problém.

    Slovensko by malo prijať 1 500 utečencov, no ako povedal po zasadnutí rady šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák, „Slovensko nebude konfrontované a nedáme si nanútiť žiadne pevné kvóty na základe tohto rozhodnutia“.

    Zelená pre prevádzačov?

    „Neboli vypočuté racionálne argumenty a som veľmi prekvapený z tohto rozhodnutia,“ poznamenal Kaliňák. Zdržanie sa Fínska v hlasovaní podľa neho svedčí o tom, že návrh nie je dobrý a nebude fungovať. „Ide o rozhodnutie, ktoré nepomohlo znížiť krízu, ale môže naopak zvýšiť atraktivitu Európskej únie pre nelegálnych migrantov a prevádzačov. Toto je zelená pre prevádzačov, aby sa čo najviac snažili ďalej dodávať utečencov do únie,“ povedal novinárom Kaliňák. Na rade sa ministri podľa neho bavili o 120-tisíc ľuďoch, no denne do Únie prichádza 10-tisíc ľudí, preto to bolo veľmi zlé a chybné rozhodnutie.

    Žiadny nátlak nebudeme akceptovať

    Ako Kaliňák ďalej upozornil, na dnešnom stretnutí sa riešili len kvóty, no proces, ako by mal byť tento systém zrealizovaný, nie. „Európska komisia mala od slov k činom vždy ďaleko, čo potvrdzuje, že tento systém fungovať nebude, pretože žiadne pravidlá, ako chce zamedziť pohybu, nepadol,“ poznamenal s tým, že toto rozhodnutie je odsúdené na neúspech. Slovensko pomáha Rakúsku, rodinám s kresťanským zázemím či zvýšilo presídľovací program, pripomenul minister vnútra. „Nič iné ďalej robiť nebudeme, tým sa to pre nás končí. Rozhodnutie situáciu nepomôže vyriešiť, preto zotrváme na tomto a budeme naše programy naďalej dôsledne realizovať,“ povedal s tým, že žiadny ďalší tlak na nás nemôže byť vyvíjaný a ani ho nemôžeme akceptovať.

    Fico pôjde aj do konfliktu s EÚ

    Slovensko sa bude voči povinných kvótam, ktoré dnes kvalifikovanou väčšinou schválili ministri vnútra EÚ, brániť. Vyhlásil to dnes po rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti premiér Robert Fico. Podľa Fica sa chce brániť aj Česká republika, odvolal sa pritom na slová českého premiéra Bohuslava Sobotku, s ktorým telefonoval. Zároveň na summite v stredu plánuje hovoriť s premiérmi krajín tých štátov, ktoré kvóty odmietli, čiže okrem Česka aj s Maďarskom a Rumunskom.

    „Myslím si, že toto rozhodnutie bude mať ešte veľa ozvien, aj na zajtrajšom summite,“ uviedol pre médiá. Predpokladá, že v stredu na stretnutí predsedov vlád a prezidentov EÚ bude „vášnivá diskusia, pretože budú počuť naše vyjadrenia, že nemienime súhlasiť s týmito kvótami,“ dodal.

    Podľa Fica existujú rôzne procedúry na to, aby sme si chránili naše záujmy. „Ideme do konfliktu s Európskou komisiou, úniou,“ povedal. Pripomenul, že má jasný mandát od parlamentu, ktorý hovorí jasné nie kvótam. „Mrzí ma, že takýmto spôsobom bol realizovaný diktát väčšiny voči menšine. Naše argumenty boli racionálne, nechceli ich počúvať. Príliš prívetivé pozývanie veľkých krajín spôsobili chaos v Európe. Tento chaos sa snažia rozložiť na všetky členské krajiny EÚ,“ okomentoval premiér dnešné rozhodnutie.

    Dodal však, že Slovensko rešpektuje procedúru, ale nesúhlasí s ňou. „Na jednej strane rešpektujeme procedúru, ktorá dnes prebehla. Na druhej strane urobím všetko preto, a stojím si za svojimi slovami, že ani jeden migrant sem nepríde na základe povinných kvót,“ zdôraznil.

    Naopak, ako agentúru SITA informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Komisia toto rozhodnutie víta. „Toto rozhodnutie bolo prijaté do troch týždňov, odkedy EK predložila legislatívny návrh. Komisia víta úsilie všetkých členských krajín pri dosiahnutí tohto výsledku a predovšetkým oceňuje prácu luxemburského predsedníctva Rady EÚ,“ píše sa v stanovisku. Komisia spolu s príslušnými agentúrami EÚ a členskými štátmi bude koordinovať tento mechanizmus priamo v teréne. V stanovisku sa tiež uvádza, že sa však EÚ musí venovať aj príčinám migračnej krízy.

    V Bruseli si dáme najdrahšiu večeru

    Summit Európskej únie, ktorý sa koná v stredu 23. septembra v Bruseli, bude o ničom. “Dáme si asi najdrahšiu večeru, aká sa dá urobiť. Schválime nejaké slávnostné vyhlásenie a pôjdeme v noci domov,” konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnom zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti.
    Ako priblížil, nie sú žiadne závery a taktiež nie je celkom zrejmé, o čom budú premiéri a prezidenti členských štátov únie rokovať. Dodal, že summit bol zvolaný pod obrovským tlakom.


     

    - Reklama -