Výmysel vlády nikomu nepomôže, iba tým, ktorí si chcú uliať peniaze. Ktorý poslanec sa obul do návrhu vlády o cestnej doprave?

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Ako sa uvádza v návrhu zákona, „cestný informačný systém je informačný systém verejnej správy, ktorý sa vedie na účely konaní orgánov verejnej moci, výkonu kontroly, evidencie údajov, vzdelávania a nadobúdania odborných spôsobilostí na úseku cestnej dopravy“. Zjednodušene povedané, napríklad majitelia autoškôl budú mať zvýšené náklady v súvislosti s nákupom zariadení či vystavením elektronických kariet. A kontrola toho, či sa všetci jednotne vzdelávali alebo najazdili rovnaký počet kilometrov, vôbec nepomôže. Myslí si to poslanec Poliačik, ktorý o tom bloguje na webe Denníka N.

    S vlastnou kartičkou

    Podľa Poliačika tento návrh autoškolám poriadne zavarí, čo sa v konečnom dôsledku zrejme bude musieť premietnuť do cien. „Podľa navrhovaného zákona má byť v každej učebni elektronické zariadenie, kde sa bude evidovať účasť žiakov. Rovnaké zariadenie musí byť aj v každom vozidle autoškoly evidujúcej identitu žiaka a lektora, dobu jazdy a trasu. Na túto srandu musí mať každý žiak vystavenú svoju vlastnú identifikačnú elektronickú kartu,“  píše Poliačik. Reálne nám teda hrozí, že autoškola bude stáť ešte viac, ako sme boli doteraz zvyknutí.

    Chcú nám klásť prekážky?

    Poliačik si myslí, že na  tomto celom sa predsa len niekto nabalí.  A tým nemá byť nik iný, ako vládny Smer. Ak sa totiž budú musieť vydávať povolenia na dodávanie potrebných zariadení, môže sa stať, že tieto zariadenia budú musieť mať technické osvedčenie. „Vôbec sa nebudem čudovať, ak tieto certifikáty získajú zariadenia len od úzkej skupiny výrobcov napojených na stranu Smer,“ myslí si  Poliačik. Podľa neho nemá toto opatrenie žiadny efekt, iba ak v kladení prekážok.

    Mali by riešiť reálne problémy

    Jednotný systém sa netýka len autoškôl, ale napríklad aj taxislužieb či staníc technickej kontroly. Naooko výhody tohto projektu spočívajú v tom,  že sa „zabezpečí efektívne riadenie, evidencia a kontrola výkonu štátnej správy na úseku dopravy, konkrétne v oblasti správy autoškôl, v oblasti správy technických služieb a v oblasti riadenia odborných spôsobilostí v cestnej doprave,“ uvádza sa na stránke informatizacia.sk. Prínosy majú pritom byť aj pre občanov, aj pre podnikateľské subjekty, čo má viesť k zvýšeniu komfortu. Poliačik si však myslí, že vláda by sa mala radšej zaoberať reálnymi problémami, a  nie niečím, čo skomplikuje občanom a podnikateľom život a naleje do vybraných vreciek slušné peniaze.

    Celý blog Martina Poliačika môžete nájsť TU
     

    - Reklama -