Putin prikázal stavať v Sýrii ďalšie základne

    0
    Obrnené vozidlo Rosomak – Scipio 8×8 (Autor: ReproFoto: youtube)

    Šéfredaktor mesačníka Rob Munks uviedol, že doteraz utajované ďalšie rozširovanie prebieha pri skladisku zbraní a pri vojenskej základni severne od mesta Lázikíja. To naznačuje, že Rusko sa pripravuje rozmiestniť vojakov na oboch miestach, napísala tlačová agentúra Reuters.
    Rusko už dramaticky zvyšuje počet svojich vojakov na leteckej základni južne od Lázikíje, bašty sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Umiestňuje tam bojové lietadlá a vrtuľníky, ako aj tanky a ubytovacie budovy.

    Munks povedal agentúre Reuters, že jedna z dvoch nových lokalít sa nachádza približne sedem kilometrov severne od Lázikíje a druhá lokalita je tri kilometre na západ od mesta. Zábery zachytávajú výstavbu nových budov a stupňovitého terénu, ako aj prítomnosť nových stanov typických pre ruské vojenské jednotky.
    Jedno z týchto zariadení susedí s miestom na odpaľovanie rakiet zem-vzduch.

    Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes vyhlásil, že vláda prezidenta Baracka Obamu dúfa, že Rusko a Irán zohrajú pozitívnu úlohu v Sýrii a podporia tam politické zmeny, ktoré ukončia súčasný konflikt a potlačia Islamský štát (IS).

    Kerry uviedol, že podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo strany Ruska a Iránu je nesprávna a iba predĺži vojnu. Kerry však dodal, že USA sú ochotné zapojiť sa do okamžitého dialógu s Ruskom, zameraného na podporu mierovej dohody, ktorá vyústi do odchodu Asada.

    Šéf americkej diplomacie povedal, že posilňovanie vojenskej prítomnosti Ruska v Sýrii malo zrejme najprv chrániť tamojšie existujúce ruské zariadenia a už umiestnených ruských vojakov. Kerry dodal, že konečný cieľ Moskvy v Sýrii stále nie je jasný.

    - Reklama -