Rusi pripravujú Sýrčanov na tisíce svojich vojakov, tvrdí analytik Jaroslav Naď

    0
    Ruská základňa v sýrskej Latakii (Autor: SITA)

    Podľa poslednej informácie je v Sýrii 1 700 ruských vojakov. Ide o významné zvýšenie oproti originálnemu stavu?

    Áno, ide o zásadné zvýšenie počtu ruských vojakov v Sýrii. A nie je to konečné číslo, očakávam ďalšie zvýšenie tohto počtu možno aj na úroveň 4 000 – 5000 vojakov. Svedčí o tom okrem iného aj narastajúca aktivita ruskej propagandy smerom k pôsobeniu ruských vojakov v Sýrii. Ide o prípravu domáceho obyvateľstva na dlhodobejšie pôsobenie ruských ozbrojených síl v oblasti.

    Vieme, že Asad je ruský spojenec a v Sýrii prehráva. V krajine je jediná ruská vojenská základňa mimo bývalého ZSSR. Je však toto dostatočným dôvodom na to, aby sa Rusko rozhodlo v Sýrii takto angažovať?

    Som presvedčený, že Asadov režim je na konci. Dnes ovláda už možno iba 20 % územia. Rusi nasadením svojich jednotiek majú za cieľ primárne ochrániť svoju základňu a zároveň stať sa jedným z hlavných aktérov v krajine, najmä z hľadiska vzťahov s novou vládnou mocou, ktorá príde čoskoro. Samozrejme, majú záujem o dobré vzťahy s každou vládou, ktorá bude v Sýrii. Ruská základňa v Sýrii je zásadne dôležitá pre aktivity ruských námorných síl v Stredozemnom mori.

    Zohráva tu nejakú rolu Ukrajina? Nejde o odvrátenie pozornosti?

    Ani nie tak o odvrátenie pozornosti, veď dnes už, žiaľ, médiá venujú situácii na Ukrajine oveľa menej času ako povedzme problému s utečencami. Podľa môjho názoru ide skôr o zlepšenie svojho obrazu po tom, čo Rusko opakovane porušilo medzinárodné právo (Gruzínsko, Krym, Ukrajina). Navyše dnes za Islamský štát bojuje niekoľko tisíc radikalizovaných Rusov a je iba otázka času, kedy IS upriami svoju pozornosť aj na územie Ruskej federácie. Čiže Putin predpokladám, že na Valnom zhromaždení OSN vystúpi a povie, že Rusko ide bojovať ako zodpovedný člen BR OSN proti Islamskému štátu, ale v konečnom dôsledku ide jasne presadzovať svoje záujmy. Bezpečnostné aj geopolitické. Ale to je legitímne, samozrejme.

    Najnovšie správy hovoria, že Rusko dodáva Asadovi aj stíhačky Mig-29 a protivzdušné strely Sa-22, ktoré sú proti ISIS ako zbrane nevhodné. Prečo dodávajú zbrane tohto typu?

    Ide o zbraňové systémy, ktoré majú zjavne širšie využitie. Osobne si myslím, že ide najmä o čo najkomplexnejšiu ochranu nasadených vojsk Rruskej federácie v oblasti vrátane ochrany základne. Je na velení ozbrojených síl Ruskej federácie, ktoré spôsobilosti a zbraňové systémy považujú za dôležité, aby mali v oblasti nasadené.

    Teraz dochádza k istému otepľovaniu americko-iránskych vzťahov. Boj USA proti Asadovi je však tradične interpretovaný ako snaha zabrániť šiítskemu Iránu vytvoriť si pomocou Asada na troskách Sýrie regionálnu hegemóniu. Nemožno očakávať zmenu v protiasadovskom postoji USA?

    Nemyslím, že ide o otepľovanie vzťahov USA-Irán. Skôr som presvedčený, že pri podpise dohody s Iránom išlo o veľkú chybu zahraničnej politiky Obamovej administratívy. Opakujem, Asadov koniec je veľmi blízko. Skôr trápi medzinárodné spoločenstvo to, kto ho nahradí. To, že Irán má záujem o posilnenie svojho postavenia v regióne a realizuje na to viaceré aktivity nielen v Sýrii, je aj v Iraku jasné a nič nové.

    Je Američanmi podporovaná opozícia reálnou alternatívou k Asadovi? Môže poraziť Islamský štát?

    Situácia je veľmi neprehľadná. Je faktom, že až 90 % obetí v konflikte v Sýrii má na svedomí Asadov režim. Ten preukázateľne použil chemické zbrane proti vlastným občanom a systematicky vyvraždil už státisíce vlastných ľudí. Ale ani tzv. umiernená opozícia podporovaná Západom nie je jasnou alternatívou pre mierovú existenciu Sýrie. O Islamskom štáte ani nemusíme hovoriť. Islamský štát môže byť porazený iba jasnou a koordinovanou vojenskou, ekonomickou aj politickou činnosťou, ktorá bude zastrešená OSN a bude na nej participovať každý relevantný hráč nielen z regiónu, ale aj všetci stáli členovia BR OSN. Koniec koncov, Islamský štát je naozaj veľkou hrozbou z globálneho hľadiska.

    Nedávno ste povedali, že zostávate miernym optimistom v možnosti spoločného postupu Ruska a USA v Sýrii. Stále to platí?

    Som rád, že sa Ruská federácia pravdepodobne zapojí do boja s IS. Na druhej strane tvrdošijná podpora Asadovho režimu by nebola ani správna a ani nápomocná z hľadiska všeobecného úsilia nastoliť v Sýrii aj v celom regióne mier a bezpečnosť. Veľmi dôležité budú ďalšie rozhovory medzi predstaviteľmi Ruska a USA, napríklad aj na najvyššej úrovni počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v blízkej budúcnosti.

    - Reklama -