Irán s Ruskom majú toho už dosť: Sýrsku krízu vyriešime my, máme recept

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Abdollahján súčasne povedal, že Rusko aj Irán budú pokračovať v kontaktoch so sýrskou opozíciou. “Veríme, že sýrska opozícia, ktorá podporuje politické urovnanie sýrskej otázky, bude tiež jeho súčasťou,” vyhlásil Abdollahján. Dodal však, že na akomkoľvek riešení sýrskej krízy by sa mal zúčastňovať aj sýrsky prezident Bašár Asad.
    Abdollahján ďalej informoval, že v pondelok so svojím ruským partnerom, námestníkom ministra zahraničných vecí Michailom Bogdanovom, posúdili návrhy iránskeho rezortu diplomacie na ukončenie krízy v Sýrii, ktoré budú predložené sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Irán aj Rusko sa v poslednom čase začali oveľa výraznejšie angažovať nielen pri hľadaní diplomatického riešenia krízy v Sýrii, ale aj v samotnej Sýrii.


    Rusko tam okrem zmluvných dodávok zbraní vyslalo aj svojich vojenských špecialistov, čo vyvolalo obavy Západu, že sa snaží posilniť svoju vojenskú prítomnosť v oblasti. Sýrsky prezident zasa pred nedávnom priznal, že dostáva od Iránu aj vojenskú pomoc. Obe krajiny popreli, že by v Sýrii pôsobili jednotky ich armád. Iránsky diplomat dnes v Moskve zdôraznil, že v Sýrii ani v Jemene, ktorý je ďalším ohniskom napätia v regióne, nie sú ani iránske jednotky, ani iránski vojenskí špecialisti.


    Iránsky prezident Hasan Rúhání však dnes označil iránsku armádu za najspoľahlivejšiu silu, ktorá je schopná poraziť teroristov rozmáhajúcich sa v regióne, čím mal podľa agentúry AP na mysli extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Sýria sa zmieta v občianskej vojne od marca roku 2011, keď do ozbrojených zrážok prerástli spočiatku pokojné protivládne protesty. Vládne sily v konflikte bojujú proti rôznym povstaleckým zoskupeniam, od umiernených až po radikálne napojené na islamistický Front an-Nusra a Islamský štát, ktorý už na časti územie Sýrie a susedného Iraku vyhlásil svoj kalifát. Konflikt v Sýrii si vyžiadal už najmenej štvrť milióna obetí na životoch a tisíce utečencov a presídlencov. S vojnou v Sýrii čiastočne súvisí aj migračná kríza, ktorej v posledných mesiacoch čelí Európa.

    - Reklama -