Vyšehradská štvorka vytrvalo odmieta utečenecké kvóty. Kto sa pridal?

    0
    Zľava: Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

     Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano, “cieľom bolo zosúladiť postoje týchto krajín k návrhu Európskej komisie o vytvorení trvalého relokačného mechanizmu utečencov v rámci EÚ a zavedení povinných kvót”.

    Podľa slov šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka na rokovaní opäť vysvetľovali pozície Slovenskej republiky k povinným kvótam a diskutovalo sa, či je možné dosiahnuť dohodu na utorkovej Rade ministrov vnútra v Bruseli. “Zopakoval som naše výhrady, že kvóty sú za tejto situácie len symbol, ktorý nerieši naozajstné problémy súvisiace s migračnou krízou,” cituje Stano vyjadrenie podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka po skončení rozhovorov. “Dnešná diskusia nám pomohla lepšie pochopiť jeden druhého, ale, žiaľ, diskutuje sa až teraz, keď už sú na stole konkrétne návrhy a sme pod tlakom utorkovej ministerskej rady a stredajšej schôdzky premiérov a prezidentov EÚ. Podľa nás by mala EÚ najskôr diskutovať o postojoch a názoroch jednotlivých členov a až na základe toho predložiť návrhy, o ktorých sa ide hlasovať,” uviedol ďalej Lajčák.

    Pražská schôdzka k migračnej kríze bola už druhou za ostatných desať dní, na ktorej krajiny V4 diskutovali s luxemburským predsedníctvom o problematike riešenia migračnej krízy. Pred dnešným stretnutím sa tejto téme ministri V4 a Luxemburska venovali v Prahe v piatok 11. septembra aj s nemeckým rezortným partnerom. Dnes sa k nim zas pridal lotyšský minister zahraničných vecí.

     

     


     

    - Reklama -