Rokovania o rozdelení 160-tisíc migrantov sa vracajú. Schulz už pozná ich výsledok, prehltne to Fico?

    0

    Ministri vnútra sa zajtra (22.9) opätovne stretnú v Bruseli po tom, ako na minulotýždňových rokovaniach nedosiahli konsenzus ohľadne systému relokácií a vytvorenia stáleho mechanizmu prerozdeľovania utečencov. Na utorňajšie rokovania ministrov vnútra nadviaže v stredu (23.9) mimoriadny summit EÚ, na ktorom sa premiéri a prezidenti pokúsia nájsť politické riešenie pre súčasnú utečeneckú krízu. “Určite o tejto téme prebehnú diskusie, ale nakoniec sa zrodí dohoda o premiestnení 160.000 migrantov,” citovala dnešné vyjadrenie predsedu EP tlačová agentúra Reuters. Slovenský premiér Robert Fico pritom viackrát vyhlásil, že v tejto otázke ustúpiť nemieni.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová – s ohľadom na blížiaci sa krízový summit EÚ – požiadala predstaviteľov ostatných členských štátov, aby prevzali spoločnú zodpovednosť za vyriešenie najhoršej migračnej krízy od čias druhej svetovej vojny.

    Podľa údajov Eurostatu, štatistického úradu EÚ, všetkých 28 členských štátov len za obdobie apríl – jún tohto roku prijalo 213.200 žiadostí o azyl. To je o 85 percent viac, než ako bol počet žiadostí podaných v rovnakom období roku 2014. Najvyšší počet žiadostí o azyl v druhom štvrťroku 2015 zaznamenalo Nemecko – 80.900 žiadostí, čo predstavuje 38 percent z celkového počtu v EÚ. Na druhom mieste sa nachádza Maďarsko s 15 percentami všetkých žiadostí a na treťom mieste bolo Rakúsko s 8 percent všetkých azylových podaní.

    - Reklama -