Lucia Nicholsonová: Kampaň aparátčika

0
Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

Pozrite si tento nemý film s ministrom Richterom. Musela som vypnúť zvuk, lebo so zvukom je kampaň tohto sociálneho aparátčika ozaj nestráviteľná.

https://www.facebook.com/video.php?v=10206116879738747&l=8376013519291271027

Niečo vám o tej predvolebnej kampani Smeru poviem. Začali tak, že na parlament vysypali celé kýble vládnych návrhov, v ktorými chcú dokázať, že to s tými sociálnymi istotami pre národ mysleli vážne. Čo tam po tom, ako tento štát štyri roky šklbali? Čo tam po tom, ako okradli tento národ pri Váhostave? Ako z vás povyťahovali peniaze, aby ste sa poskladali na dlhy sponzora Širokého, ktorý si krochká niekde na Bahamách.

Vládnymi návrhmi teraz bojujú za tie vaše istoty. Napríklad za istoty mladých rodín tým, že príspevok na starostlivosť o dieťa zvýšili na 280 eúr. Zabudli podotknúť, že len pre časť rodín. Tým, ktorí majú dieťa v obecnej/verejnej škôlke, príspevok znížili na 80 eúr. Ale nie o tom som chcela.

Návrh na zvýšenie príspevku na dieťa, ktorý je hradený z Európskeho sociálneho fondu a teda nie zo štátneho rozpočtu, bol v parlamente počas Ficovej vlády niekoľkokrát.  A nie len pre niektoré rodiny, ale pre všetky. Smer to opakovane odmietol s tým, že na to nie sú peniaze. Odmietli to len pre to, že to predkladala opozícia – raz sme tak urobili my s Jožom Mihálom, raz kolegovia z Oľano. Zrazu, pár mesiacov pred voľbami sa na návrh z dielne Richtera peniaze našli.

Pritom peniaze z ESF nie sme schopní čerpať a milióny eúr len tak prepadnú, lebo sme ich neboli schopní minúť na zmysluplné projekty. Keby sociálni demokrati naozaj mysleli na mladé rodiny počas celého volebného obdobia a nielen pred voľbami, mohli navýšenie príspevku na starostlivosť podporiť už dávno. Už roky mohli rodiny s deťmi dostávať na škôlky nie 230, ale 280 eúr.

Keď sme predkladali  návrh zvýšiť príspevok na 280 eúr, navrhovali sme spolu s tým aj predĺženie poberania príspevku nie len do 3, ale do 6 rokov veku dieťaťa. Pretože, z praxe vyplýva, že najväčší problém majú práve rodičia detí od 3 do 6-tich rokov, teda do nástupu dieťaťa do školy. Vtedy majú z čoho platiť škôlky? Keďže v ESF bola fúra nečerpaných peňazí, prišlo nám logické umožniť rodinám poberať príspevok aj na staršie deti. Smeráci to sfúkli zo stola.

Teraz sme to Richterovi pripomenuli. Viete, čo na to povedal? Že to je v kompetencii ministra školstva. Tak tomu nie celkom rozumiem, keďže rodinná politika spadá pod ministerstvo práce, sociálnych vecí a RODINY. Ale keby to aj z nejakého vymysleného dôvodu bola pravda, ako toto môže povedať minister z vlády, kde všetkých jej členov jedna mater mala? To sú fakt takí rezortisti, že sa hrajú len na vlastnom vykolíkovanom pieskovisku?

Takto vyzerá práca sociálnych ministrov pod riadením sociálneho premiéra Fica, ktorí sa bijú do svojich „sociálnych sŕdc“, na ktorých im údajne leží blaho národa.   

Lucia Nicholsonová (SaS)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na nicholsonova.blog.sme.sk.

- Reklama -