Medzi Iránom a Britániou sa lámu ľady. Teherán vymenoval svojho stáleho predstaviteľa

0
Iránsky šéf diplomacie Mohammad Javad Zarif (Autor: SITA)

Irán a Británia si navzájom otvorili svoje veľvyslanectvá v auguste. Na otvorení britského úradu v Teheráne sa zúčastnil minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Philip Hammond. Udialo sa to približne štyri roky po tom, ako konzervatívne orientovaní demonštranti v Teheráne v novembri roku 2011 zaútočili na britskú ambasádu.

Obnovenie diplomatických vzťahov Západu s Iránom je po zrušení sankcií dôležité aj vzhľadom na to, že pre firmy na Západe sa otvára veľký iránsky trh a nové možnosti investovať do jeho ekonomiky vyčerpanej dlhoročnými reštrikciami.
O iránsky trh majú záujem nielen ropné a energetické firmy, ale aj výrobcovia áut či lietadiel, strojárenské, kozmetické, farmaceutické a telekomunikačné firmy a odevné značky. Irán má 80 miliónov obyvateľov, z ktorých 60 percent má menej než 30 rokov a chcú mať to, čo ich rovesníci na Západe.

Irán je okrem toho významným hráčom na svetovej i regionálnej politickej scéne a mohol by využiť svoj vplyv napríklad na ukončenie občianskej vojny v Sýrii.

- Reklama -