Srbsko-maďarský priechod Röszke-Horgoš je znovu otvorený. Zatiaľ pre autá

    0

    Šéf maďarského rezortu vnútra Pintér pred novinármi uviedol, že hraničný priechod na diaľnici M5 medzi maďarským mestom Röszke a srbským Horgošom je od dnešného dňa pre automobilovú dopravu znovu otvorený. Autá sa budú musieť podrobiť kontrolám, informuje agentúra AP.
    Hraničný priechod bol tento týždeň dejiskom masovej bitky medzi migrantmi, ktorí sa chceli dostať do Maďarska, a maďarskou políciou snažiacou sa im v tom zabrániť.

    Srbsko-maďarské vzťahy skomplikovalo rozhodnutie Budapešti postaviť pozdĺž spoločných hraníc plot so žiletkovým ostnatým drôtom, aby tak Maďarsko udržalo migrantov mimo svojho územia. Pintér však dnes uviedol, že napätie vo vzťahoch so Srbskom sa čiastočne uvoľnilo po tom, čo sa so srbským rezortným kolegom dohodli, ako spoločne riešiť túto mimoriadnu situáciu.

    Maďarsko v obave z prílevu migrantov zablokovalo prakticky celú spoločnú hranicu so Srbskom a plot z ostnatého drôtu vztýčilo aj na nechránenom úseku spoločných hraníc s Chorvátskom. Podobné opatrenia zvažuje aj na hraniciach s Rumunskom.
    Maďarská výstavba hraničných plotov značne sťažuje vzťahy Budapešti so susednými štátmi, ktoré majú potom pocit, že problém obrovského prílevu migrantov sa tak neférovo kladie len na ich plecia, komentuje AP.

    Zatiaľ čo však Maďarsko na svojich južných hraniciach so Srbskom odháňa migrantov pomocou plota so žiletkovým ostnatým drôtom, utečencov, ktorí prichádzajú z Chorvátska, vítajú Maďari na svojich západných hraniciach autobusmi a vlakmi a eskortujú ich do Rakúska, všíma si AP.
    Szijjártó ale vysvetlil, že v súčasnej situácii – bez existencie plota – by vyhosťovanie migrantov späť do Chorvátska vyvolávalo chaos. Výsledkom toho je, že od piatka vstúpilo z Chorvátska na územie Maďarska vyše 16.000 migrantov, zatiaľ čo srbská strana hraníc je už od migrantov takmer vyprázdnená.
    Momentálne nie je jasné, kedy bude hraničný plot s Chorvátskom dokončený.

    - Reklama -