Cez eurotunel sa pokúsi noc čo noc nelegálne dostať do Británie vyše sto utečencov. Pre niektorých sa to skončí tragicky

    0
    Tábor utečencov pri diaľnici vo Francúzsku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Smrť zapríčinená kontaktom s elektrickým vedením na železničnej trati, ktorá vedie z francúzskeho mesta Calais do Veľkej Británie, pritom nie je až taká zriedkavá. Takýmto tragickým spôsobom prišlo od polovice júna o život už desať ľudí, ktorí sa pokúšali dostať cez eurotunel na streche vlaku. Takéto pokusy sú časté napriek sprísneniu kontrol na francúzskej strane tunela.

    Najnovšia obeť zúfalých pokusov o prekročenie francúzsko-britskej hranice mala len 30 rokov. V Calais býval zosnulý muž podľa informácií televízie BBC len dva týždne. Údajne cestoval spoločne so svojou sestrou a ďalším členom rodiny. Dostať sa z Francúzska do Británie cez eurotunel je stále ťažšie. Prísnejšie kontroly vládnu nielen na cestách, ale aj vo vlakoch. Trate, nástupištia aj nákladné terminály navyše chránia bezpečnostné ploty, ale ani to, zdá sa, nepomáha. Podľa svedkov totiž 30-ročný migrant preliezol plot, vyliezol na vagón a tam ho spálilo elektrické vedenie.

    Pokusov v Calais ubúda

    Prevádzkovateľ eurotunela uviedol, že počet utečencov, ktorí sa snažia nelegálne dostať na železničný terminál v Calais, postupne klesol. Takýchto pokusov bolo ešte pred pár mesiacmi aj 2-tisíc za jedinú noc. Teraz sa počet takýchto prípadov obmedzil na 150 za noc, čo je aj tak dosť vysoké číslo. Bezpečnostné ploty ani viac členov pohraničnej stráže však podľa niektorých francúzskych policajtov nepomôžu. Nemenovaný policajný zdroj pre BBC uviedol, že ide len o dočasné riešenie a utečenci si nájdu inú cestu, ako obísť bezpečnostné opatrenia.

    - Reklama -