Vtip, za ktorý sa strieľa. Neuveríte, čo stvorili Charlie Hebdo o utopenom sýrskom chlapcovi

    0
    Karikatúry utopeného chlapca (Autor: Reprofoto Twitter)

    Na titulnej stránke najnovšieho čísla Charlie Hebdo je vyobrazený mŕtvy Kurdí s tvárou zaborenou v piesku. Neďaleko tela sa nachádza reklamný bilbord fastfoodovej siete McDonald's s tvárou Klauna, ktorý láka na akciu dvoch detských menu za cenu jedného.

    Nejde však o jedinú karikatúru nešťastnej udalosti. V čísle sa nachádza ďalší obrázok s komentárom „Dôkaz, že Európa je kresťanská.“ Karikatúra vyobrazuje topiace sa dieťa, vedľa ktorého prechádza po vode usmievajúci sa Ježíš. Dôkaz kresťanskosti Európy zdôvodňuje Charlie Hebdo nasledovne: „Kresťania chodia po vode, moslimské deti sa topia.“

    KurdIho telo vyplavilo more na tureckom pobreží začiatkom septembra po tom, čo sa prevrhla loď, na ktorej sa do Európy snažila preplaviť jeho rodina. Fotka vyvolala vo svete pobúrenie a diskusiu nad zodpovednosťou za utečeneckú krízu.

    Charlie Hebdo je ľavicový časopis známy svojimi kontroverznými karikatúrami útočiacimi proti katolíckej cirkvi, islamu, judaizmu či krajnej pravici. Pre zverejnenie karikatúr islamského proroka Mohameda v januári na redakciu zaútočili islamistickí teroristi. Pri útoku bol zavraždený šéfredaktor aj so svojou pridelenou policajnou ochranou a rad kľúčových redaktorov. Autor oboch karikatúr Laurent Sourisseau útok prežil. Dnes sa pohybuje výhradne s policajnou ochranou.

    - Reklama -