Odmietanie kvót sa nám môže pekne vypomstiť. Toto na nás vraj chystá Nemecko

    0
    Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Ewa Kopacz a Robert Fico po stretnutí lídrov krajín V4 v Prahe (Autor: SITA)

    Súčasná kontrola hraníc Európskej únie je aj podľa neho zaťažkávajúcou skúškou pre Schengen. Kým Nemci obnovili kontroly, niektoré štáty len posilnili bezpečnostné hliadky. Situácia by mala byť dočasná, no je možné, že bude trvať oveľa dlhšie. „Je to krehká situácia,“ povedal pre denník Milan Nič.

    Kontroly závisia od situácie

    Na ďalšie kontroly môže mať vplyv aj  ďalšia situácia v Grécku a otázne je aj to, čo sa stane s utečencami nachádzajúcimi sa v Maďarsku a Srbsku. Práve na ich hranici dali Maďari vybudovať plot, ktorý bráni vstupu migrantov do krajiny. Nikto si však neželá rozvrátenie Schengenu. „To, či Nemecko od kontrol ustúpi, závisí priamo od vývoja situácie s počtom migrantov, čo je ťažké odhadnúť,“ povedal Milan Nič a dodal, že veľa závisí aj od toho, či sa podarí zhodnúť na európskej migračnej politike. S tým súvisia aj kvóty, ktoré naša vláda tvrdošijne odmieta. Tohtotýždňové zasadnutie Rady ministrov vnútra EÚ neprinieslo konkrétnejšie výsledky, preto nás čaká ešte summit. „Predseda Európskej rady Donald Trusk zatiaľ tento summit nezvolal, lebo sa bál, že by sa ukázala nezhoda a EÚ by to ešte viac rozkývalo. Teraz je zasné, že summit bude,“ hovorí analytik.

    Berlín a Moskva sú z nás frustrované

    Krajiny V4 s návrhmi Európskej komisie problém nemajú, jedinou prekážkou sú kvóty. Ako to podľa Niča vplýva na imidž našej krajiny? „Sme prekážkou európskej dohody v najvážnejšej výzve pre Nemecko od jeho zjednotenia,“ uviedol. Práve Nemecko znáša mimoriadny nával utečencov, ktorí majú namierené predovšetkým do tejto krajiny, a ako prvé zaviedlo aj hraničné kontroly. Podľa Niča je pre nás dôležité, aby sme v tomto neostali sami.

    Tak či onak, dostali sme sa do sporu s Nemeckom, na ktoré je naviazané takmer 40 percent nášho exportu. A práve to, že Nemecku dávame najavo, že mu nemienime pomôcť, sa nám môže vypomstitť. Analytik si myslí, že podmieňovanie prijatia kvót je výsledkom frustrácie zo stany Rakúska a Nemecka z postoja krajín Vyšehradskej štvorky. „Náš postoj sa nám môže vypomstiť napríklad aj počas slovenského predsedníctva, keď sa bude prehodnocovať sedemročný rozpočet EÚ,“ upozorňuje Nič. Takisto sa to však môže stať v súvislosti s neminutými eurofondami zo starého rozpočtu.
     

    - Reklama -