Zdrvujúce správy z Nemecka, ktoré zarmútia Merkelovú: Nálada voči utečencom sa zhoršuje doslova z hodiny na hodinu

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Nemecká politika stroskotala na zrejmom rozpore medzi svojimi morálnymi záväzkami a prirodzenou veľkosťou problému, uviedol Podaný na serveri Týden.cz. Je to posolstvo pre Európu. Nemecko nemôže sólovo revolucionizovať utečeneckú politiku EÚ, napísal denník Süddeutsche Zeitung. Berliner Zeitung zasa vo svojom komentári poukázal na to, že nemecká septembrová rozprávka vydržala len niekoľko dní. Odporcovia utečeneckej politiky Merkelovej, v Nemecku aj v Európe, budú vraj teraz na koni ohľadne svojich názorov a kancelárke budú dokazovať, že jej politika nebola domyslená do konca, na čo u nej vlastne nie sme zvyknutí.

    Taz podľa slov Podaného neskrýva rozčarovanie z náhlej zmeny politiky vo vzťahu k utečencom. Ide vraj o „absurdný obrat“ a hraničné kontroly sú „fatálny signál“. Podľa denníka Merkelová prehráva medzinárodný kapitál a povzbudzuje iné krajiny, aby robili to isté, čo robí Nemecko. Prvým krokom sú hraničné kontroly, ale druhý krok je nejasný. Spolková vláda tým údajne napodobňuje politiku Dánska a Maďarska.

    Kritika z vládnych kruhov

    Kritické hlasy zaznievajú aj z vládnych kruhov. Podaný podotkol, že k bavorskej Kresťansko-sociálnej únii (CSU), ktorá tvorí v Mníchove jednofarebnú vládu a je sesterskou stranou kresťanských demokratov (CDU), sa v jej ostrej kritike utečeneckej politiky Berlína, s ktorou začala minulý týždeň, pripájajú aj ďalší politici kresťanskej únie. Predsedníctvo strany označilo povolenie umožniť masový vjazd utečencov z Maďarska do Nemecka za „zlé rozhodnutie“ Nemeckej spolkovej republiky s tým, že sa to musí zastaviť. „Natrvalo to nevydrží žiadna spoločnosť,“ povedal bavorský premiér Horst Seehofer (CSU).

    Člen predsedníctva CDU Jens Spahn sa navyše sťažuje na „bezmála horlivé opisy“ utečeneckej politiky v médiách, ktoré ignorujú starosti viacerých občanov. Vo verejnej debate ide podľa jeho slov už „len o extrémy medzi samozvane absolútne dobrými a štváčmi, nepriateľmi cudzincov“. A „nič medzi tým“. „Nálada voči utečencom sa zhoršuje doslova z hodiny na hodinu,“ upozornil Spahn.

    autor: luš

    - Reklama -