Babiš je zatiaľ na ÚPN prikrátky. Napriek rozsudku ho stále uvádzajú ako agenta ŠtB. Ako je to možné?

    0
    Andrej Babiš, exminister financií ČR (Autor: SITA)

    Český minister financií a pôvodom Slovák Andrej Babiš nebol spolupracovníkom ŠtB. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave. Stalo sa tak 30. júna tohto roku. Napriek tomu ho ÚPN ako agenta na svojej stránke registruje a tvrdí, že zatiaľ im nikto nedoručil rozsudok, a tak tam Babiš stále figuruje. Malo by byť k nemu doplnené, že medzi agentmi je zapísaný neoprávnene, informuje portál sme.sk.

    Poľutovaniahodné dôvody

    „Lehota na splnenie povinnosti začne Ústavu pamäti národa plynúť od momentu doručenia,“ cituje hovorcu ústavu Tibora Ujlackého portál. Podľa neho určite nechcú nič zatajovať. Babiš mal pôsobiť pod menom Bureš. On to však popiera. Súdom stačili výpovede bývalých eštebákov, podľa ktorých mali byť usvedčujúce dokumenty fiktívne. Proti právoplatnému verdiktu sa už nedá odvolať, napriek tomu ÚPN zvažuje ďalšie právne kroky. Ako tvrdili aj pred niekoľkými mesiacmi, existujú desiatky dôkazov, podľa ktorých Babiš s ŠtB naozaj spolupracoval a myslia si, že spoľahnúť sa na výpovede bývalých príslušníkov nestačí. „Považujeme za poľutovaniahodné, že bývalí príslušníci ŠtB používajú dôveru slovenských súdov a ich výpovede majú väčšiu váhu, ako dôkazy nachádzajúce sa v archívnych fondoch,“ citoval koncom júna ÚPN web Denníka N.

    Lehotu si predĺžili 

    Ako upozorňuje ústav, pokiaľ nedostali písomné rozhodnutie, verdikt ešte zverejniť nemusia. A tak sa Babiš ako bývalý agent stále vyníma na ich stránke. Súd mal napísať rozsudok v lehote 30 dní od rozsudku, zatiaľ tak ešte neurobil, hoci odvtedy už uplynul mesiac. O Babišovi rozhodoval senát v zložení Juraj Považan, Milan Chalupka a Janka Richterová. Považan pre sme.sk uviedol, že lehotu predĺžili z dôvodu rozsiahlosti rozsudku. „Aktuálne sa spis zasiela prvostupňovému súdu, ktorý v zmysle ustanovení spravovacieho poriadku doručuje rozsudok odvolacieho súdu účastníkom konania,“ uviedol Považan. Napriek zverejneniu rozsudku označenie agent pri Babišovom mene ostane. ÚPN si chce rozsudok tiež preštudovať a na základe toho podniknúť ďalšie kroky.

    Zaviazali si ho U obuvníka?

    Ústav spísal 299 argumentov svedčiacich v Babišov neprospech. Evidovaný mal byť ako agent Bureš a stretávať sa mal s riadiacim dôstojníkom v konšpiračnom byte, ale aj vo vinárni U obuvníka, kde si ho mala ŠtB zaviazať. Babiš však svoju spojitosť s eštebákmi odmieta. Súd sa okrem výpovedí bývalých príslušníkov ŠtB odvolal aj na to, že väčšina zväzkov je skartovaná a platí teda prezumpcia neviny.


     

    - Reklama -