Kvôli imigrantom musíme zmeniť Trestný zákon. Procházkova Sieť reaguje na alarmujúci stav

    0
    Predseda strany Sieť Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    Strana Sieť chce predložiť do Národnej rady návrh novely Trestného zákona, ktorý výrazne zvyšuje tresty za prevádzačstvo. Informovala o tom hovorkyňa Siete Karolína Ducká. Trestnú sadzbu za organizovanie nedovoleného prekročenia štátnej hranice navrhujú zvýšiť z jedného až päť rokov na tri až osem rokov. V prípade konania motivovaného finančnou odmenou sa sadzba zvyšuje na sedem až desať rokov, pri ohrození života prevádzaných osôb na desať až pätnásť rokov a pri konaní v organizovanej skupine na dvanásť až dvadsať rokov.

    Ako uvádza strana Sieť, faktické uzavretie vnútorných schengenských hraníc Nemeckom stavia Slovensko pred vážnu úlohu posilniť ochranu vlastných hraníc a výrazne obmedziť možnosti pre organizované prevádzačstvo. „Cestu z Maďarska do Nemecka cez Rakúsko môže nahradiť cesta cez Slovensko a Poľsko. Jedným z významných čiastkových opatrení na obmedzenie nelegálnej migrácie preto musia byť podstatne prísnejšie postihy pre obchodníkov s ľudským nešťastím, prevádzačov, ktorí ľudské bytosti na úteku pred vojnou prepravujú ako tovar“, povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

    Strana tiež vyzýva predsedu vlády Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby otázku zásadného sprísnenia trestov pre prevádzačov otvorili aj na európskej pôde a navrhli ostatným členským krajinám spoločný postup a podstatné zjednodušenie príslušných procedúr pri konaniach s organizovanými prevádzačskými gangami. „Sme presvedčení, že jednotný a tvrdý postoj Únie k organizovanému prevádzačstvu môže byť jedným z významných riešení, ktoré zmiernia súčasnú utečeneckú vlnu a dajú jasne najavo, že Európa nebude tolerovať porušovanie pravidiel a nekontrolované obohacovanie sa organizovaných zločineckých skupín, ťažiacich z ľudského nešťastia,“ povedal predseda pracovnej skupiny Siete pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor.

    Pre stupňujúci sa prílev utečencov a migrantov založila Sieť pracovnú skupinu pre migračnú krízu. „Sieť považuje za kľúčové hľadať a presadzovať rovnováhu medzi potrebou súcitu voči tým, ktorí sú na jeho prejavy bytostne odkázaní a účinnou ochranou základných záujmov občanov Slovenskej republiky, najmä ich bezpečnosti,“ povedal primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty.

    - Reklama -