To sa naozaj nehanbia, kladie si otázku americký profesor. Na mysli má Slovákov, Čechov a Poliakov. Pozrite si jeho argumenty

    0
    Protest proti islamizácii Európy a imperializmu USA v Bratislave (Autor: Peter Števkov)

    Jan T. Gross je profesor, ktorý na Princetonskej Univerzite v USA prednáša o vojne, spoločnosti a histórii. Vo svojich knihách píše o ničení židovskej komunity v Poľsku počas nemeckej okupácie. Zaoberá sa však aj témou antisemitizmu, ktorý podľa neho v Poľsku pretrval aj po druhej svetovej vojne. V jednom zo svojich príspevkov na portáli socialeurope.eu píše o tom, že štáty takzvaného Východného bloku sa ukázali byť „netolerantné, neliberálne, xenofóbne a neschopné spomenúť si na ducha solidarity, ktorý ich pred štvrťstoročím priviedol k slobode“.

    „Sú to tie isté národy, ktoré po páde komunizmu tak úpenlivo volali  po návrate do Európy,“ píše Gross vo svojom komentári. Zároveň sa však pýta, čo sme po vstupe do EÚ očakávali? „Profitovali z masívnych finančných dotácií vo forme európskych štrukturálnych a kohéznych fondov a dnes, nie sú ochotní prispieť k žiadnemu kroku, ktorý by vyriešil najväčšiu utečeneckú krízu, akej Európa čelila od druhej svetovej vojny,“ konštatuje profesor Gross, ktorý má korene v Poľsku.

    Profesor sociológie a histórie poukazuje vo svojom článku aj na to, ako sa správajú politici z východoeurópskych krajín. V tejto súvislosti spomína maďarského premiér Viktora Orbána, ktorý sa nechal počuť, že utečenci nie sú európsky, ale nemecký problém. Grossova kritika sa nevyhýba ani jeho rodnému Poľsku. „V Poľsku, krajine so 40 miliónmi obyvateľov, vláda pôvodne vyhlásila, že je pripravená prijať 2 000 utečencov, ale iba kresťanov a podobne sa zachovalo aj Slovensko,“ píše Gross.

    Nehanbíme sa?

    Podľa profesora z americkej Princetonskej Univerzity je nepochopiteľné, ako sa správajú štáty bývalého Východného bloku. „To sa naozaj nehanbia?“ pýta sa Jan T. Gross, ktorý pripomína, že  aj naši predkovia v minulosti emigrovali a hľadali pomoc pred politickým útlakom v zahraničí. Na to si však podľa neho súčasní slovenskí, maďarskí či poľskí politici už asi nespomínajú. „Nebolo to tak dávno, čo východoeurópski Židia, ktorí prežili holokaust, utekali po vojne do bezpečia utečeneckých táborov v Nemecku,“ píše kriticky Gross. Neschopnosť spomenúť si na svoju minulosť považuje americký profesor poľského pôvodu za veľmi smutnú. „Východná Európa, musí paradoxne ešte len dospieť do momentu, keď sa vyrovná so svojou vražednou minulosťou. Až vtedy budú tamojší ľudia schopní rozpoznať svoj záväzok pomáhať tým, ktorí utekajú pred zlom,“ dodáva na záver článku Jan T. Gross.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -