Rusko má skutočné záujmy v Sýrii, čo je viac, než môže o sebe vyhlásiť Amerika. Myslí si Nicholson

    0
    Tom Nicholson, novinár (Autor: SITA)

    Rusko vyhlásilo, že jeho vojská v Sýrii majú podporiť prezidenta Bašára al-Assada v boji proti Islamskému štátu. Touto „pomocou“ by sa mala ukončiť tamojšia občianska vojna. Tom Nicholson sa ale pýta, kto vlastne začal pred štyrmi rokmi túto vojnu. Bol to predsa Assad. „A všetci sme videli, čo znamená ruské mierotvorstvo na Ukrajine,“ píše.

    Rusko má silnú motiváciu

    Americká reakcia na vojnový konflikt v Sýrii je tiež zaujímavá. „Je rovnako ťažké uveriť americkej reakcii – totiž, že minister zahraničia John Kerry vztýčil varovne prst pred svojím ruským náprotivkom a poúčal ho o čoraz väčšej nestabilite a eskalujúcom konflikte,“ myslí si Nicholson. „No možno sme dospeli do bodu v sýrskom konflikte – vyše 300-­tisíc mŕtvych, 11 miliónov ľudí vysťahovaných, pričom Asad teraz má len 18 percent sýrskeho územia –, keď musíme uvítať čokoľvek, čo ukončí boje. Rusko je nepochybne schopné to urobiť, a vzhľadom na jeho dejiny a udalosti posledného roka môže mať aj silnú motiváciu,“ uvažuje.

    Ruský príspevok

    Netreba zabúdať, že sýrski kresťania sú „prepojení s Ruskom prostredníctvom pravoslávnej cirkvi, ktorú majú spoločnú, takže Vladimir Putin môže mať obavy, aby neskončili účinkovaním vo videách o popravách, natočených Islamským štátom“. Budúci týždeň má Putin jedinečnú šancu využiť svetovú scénu na to, aby sa ponúkol, že ruský príspevok ku koalícii proti Islamskému štátu je, že vyčlení jednotky v Sýrii. Cestuje totiž na Valné zhromaždenie OSN.

    Celý komentár Toma Nicholsona si môžete prečítať TU

    - Reklama -