Utečencov idú voziť do Európy lietadlom. Ktorá krajina sa takto rozhodla prekaziť pašerákom kšefty?

    0
    Utečenci v Aténach (Autor: SITA)

    Práve Švédsko je po Nemecku na druhom mieste v počte prijatých utečencov. Portál Konzervativnyvyber.sk píše, že napriek obrovskému návalu migrantov chce Švédsko zabrániť tomu, aby zomierali vo vodách Stredozemného mora či udusení v dodávkach tak, ako sa to stalo nedávno na rakúskej diaľnici neďaleko slovenských hraníc. Tragédie, ktoré sa stávajú na mori so železnou pravidelnosťou, sú pritom oveľa tragickejšie a väčšinou si vyžiadajú aj viac obetí na životoch. Len toto leto sa v Stredozemnom mori utopilo približne 4 000 utečencov. Príčinou námorných tragédií je pritom zväčša zlý technický stav plavidiel, ktoré pašeráci používajú na prepravu ľudí.

    Švédi to chcú zaraziť

    Námorným a iným tragédiám, pri ktorých zomierajú utečenci, chce najnovšie zabrániť skupina bohatých, vplyvných podnikateľov a filantropov zo Švédska. Podľa nich by bolo lacnejšie a efektívnejšie dovážať utečencov do Európy lietadlami. Švédskym aktivistom nejde totiž len o to, aby zachránili stovky životov, ale aj o to, aby utečencom ušetrili tisícky dolárov, ktoré platia pašerákom ľudí za nebezpečnú cestu zo Sýrie do Európy.

    Podľa švédskych filantropov by stačilo, aby utečenci zaplatili letenky, ale ani to nie je tak celkom pravda. Ako vždy je v tom háčik. Utečenci sa na palubu nedostanú, pretože im v tom bránia aerolínie, ktoré sa odvolávajú na platné pravidlá leteckej prepravy. Konkrétne na smernicu Európskej únie z roku 2001. Iniciatíva švédskych filantropov to preto nebude mať ľahké. „Je to nezmyselné, nemôžeme len sedieť a pozerať sa, ako ľudia umierajú. Ukážeme, že to takto nemusí byť,“ povedal Emad Zand, spoluzakladateľ neziskovej organizácie Refugee Air, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters.

    Utečenci stoja milióny

    V situácii, keď do Európy neprestávajú prúdiť desaťtisíce utečencov, je stále dôležitejšie  financovanie pomoci, ktorú im štáty na starom kontinente poskytujú. Balíček určený na pomoc utečencom majú takmer všetky krajiny Európskej únie, ale len tie najbohatšie si môžu dovoliť ho navýšiť. Práve Švédsko medzi tieto krajiny patrí a môže si dovoliť uvolniť zo svojho rozpočtu financie na pomoc utečencom. Vláda škandinávskej monarchie tento týždeň rozhodla, že na budúci rok navýši rozpočet na pomoc migrantom na 1 miliardu 800 miliónov švédskych korún, čo je v prepočte viac ako 191 miliónov eur.

    - Reklama -