Ostane slovenská armáda bez stíhačiek? Na nové nemáme a staré dožívajú. Poznáme Glváčovo riešenie

    0
    Zľava: Minister obrany Martin Glváč a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Minister zároveň uviedol, že on musí rokovať v súlade s mandátom, ktorý má od vlády, a teda hľadať prenájom letových hodín. Rokovania so Švédmi podľa slovenského ministra obrany sa komplikujú aj pre legislatívne zmeny na strane partnera, ktoré bude potrebné vyriešiť. Ponuka musí byť porovnateľná s ponukou, čo švédska strana dala Českej republike a musí to byť pre nás zaujímavé, zdôraznil šéf rezortu obrany.

    „Ak tento produkt Švédi nebudú vedieť dodať, máme niekoľko ďalších variantov, na ktorých sa pracuje a budeme musieť osloviť všetky zainteresované strany, aby nám odpovedali,“ dodal. Ďalšou z možností je napríklad rokovanie alebo výberové konanie na nákup alebo leasing nových alebo starých lietadiel. Rokujeme aj s aliančnými partnermi o nejakých iných formách, dodal minister.

    Podľa Glváča do roku 2018 musíme vydržať s ruskými stíhačkami Mig 29. Pravdepodobne teda predĺžime abonentnú zmluvu o dva roky a popri tom musíme rokovať, čo ďalej. Ak nedôjde k absolútnym generálkam súčasných stíhačiek, tak hraničnými rokmi ich používania sú roky 2019-2020, vysvetlil minister. Zároveň zopakoval, že Slovensko nemá peniaze na nákup nových stíhačiek.

    Slovensku zmluva na prevádzku a servis v súčasnosti používaných stíhačiek Mig 29 vyprší koncom roka 2016. Na technickej konferencii koncom septembra v Bratislave, na ktorej budú zástupcovia spoločnosti RSK Mig, sa bude podľa Glváča hovoriť aj o tom, ako to bude vyzerať po roku 2016.

    Slovensko začalo oficiálne na najvyššej úrovni rokovať so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen po marcovom súhlase vlády. Rokovania sa však na nižšej úrovni viedli už vyše roka. Ozbrojené sily SR majú požiadavku na 1 200 letových hodín ročne. České ministerstvo obrany v polovici minulého roka uzavrelo dodatok k predchádzajúcej zmluve na prenájom stíhačiek Gripen. Ich ročná splátka v rokoch 2015 – 2027 je 1,3miliardy korún za 14 stíhačiek (12 jednomiestnych, dve dvojmiestne). Armáda ČR môže využiť 2 200 letových hodín ročne.

    - Reklama -