Slováci poslali svoje dary utečencom. Je medzi nimi i to, čo týmto ľuďom chýba najviac

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Hygienické potreby, deky, spacáky, ale aj hračky – to sú niektoré z vecí, ktoré sa podarilo vyzbierať mimovládke. Kamión s nimi vyrazil do maďarskej obce Rözske.

    V stredu 9. septembra sa humanitárna pomoc naložila do kamiónu, ktorý bol pripravený pred Starou tržnicou v Bratislave. „V pondelok a dnes sme veci triedili, ľudia na mieste v Maďarsku zisťovali, čo je potrebné poslať,“ uviedol Braňo Tichý so združenia Človek v ohrození.

    Vykladanie vecí mala na mieste koordinovať maďarská partnerská organizácia Migszol v spolupráci s pracovníkmi združenia Človek v ohrození. Ďalší kamión odíde 10. septembra, tentoraz z Košíc. Zbierka s názvom Ľudia na úteku reagovala na aktívnu požiadavku Slovákov pomôcť utečencom. Tichý je presvedčený, že migrantom treba pomôcť, a to bez ohľadu na to, prečo utekajú.

    Pomôcť chce aj organizácia MAGNA. Jej pracovníci pomáhajú na hranici s Maďarskom a Srbskom. „Sú tu davy ľudí a všetci potrebujú ošetrenie. Hneď ráno sme ošetrovali novorodeniatka a bábätká, ktoré nemali ani tri týždne. Po koľajniciach prichádzajú stovky detí, starí ľudia. Väčšina z nich je zranená či dehydrovaná,“ uviedla Barbora Zuštinová  z terénneho tímu MAGNA.

    Utečencom chýbajú základné hygienické potreby, po strastiplnej ceste potrebujú vodu a obyčajné mydlo, aby mohli vykonať základnú hygienu. „Tvárou v tvár humanitárnym katastrofám, násiliu a chudobe môžu hygienické potreby znamenať rozdiel medzi ochorením a zdravím pre celé zasiahnuté rodiny,“ vysvetlil Tomáš Grečko, komunikačný manažér organizácie MAGNA.


     

    - Reklama -