Želáte utečencovi na Facebooku smrť? Pôjdu po vás, skončíte v base. Čižnár má recept, ako hanlivé statusy odhaliť

    0
    Utečenci na železničnej stanici Keleti v Budapešti (Autor: SITA)

    Sociálne siete a diskusie pod článkami na internete priam zaplavili ohavné komentáre či statusy. Ich majitelia sa nechali uniesť vyhrocujúcou sa utečeneckou krízou v Európe. Urážajúcim, vulgárnym a rasistickým poznámkam však vyhlásil vojnu generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý chce autorov trestne stíhať. Odhaleným tak hrozia až tri roky v base.

    „Akékoľvek nenávistné prejavy, ktoré sa objavujú najmä na sociálnych sieťach v súvislosti s riešením problematiky utečencov, považujem za neprípustné,“ vyhlásil generálny prokurátor Jaromír Čižnár pre Denník N a vyzval občanov, aby každý, „kto má vedomosť o takomto verejnom vyjadrení, podal oznámenie na generálnu prokuratúru alebo na príslušnú krajskú, respektíve okresnú prokuratúru,“ uviedol.

    „Zdôrazňujem, že každý má právo vyjadriť svoj názor k tejto problematike, avšak spôsobom, ktorý je spoločensky a z hľadiska trestnoprávnych noriem akceptovateľný. Každé verejné vyjadrenie, ktoré svojím obsahom bude hanobiť migrantov pre ich štátnu príslušnosť, náboženské vyznanie alebo bude podnecovať k nenávisti k týmto ľuďom a bude napĺňať znaky konkrétneho trestného činu, bude zákonným spôsobom posúdené a vybavené v trestnom konaní,” objasňuje Čižnár.

    „Podnecovanie k národnostnej, etnickej, či rasovej nenávisti je trestným činom, preto tento krok generálneho prokurátora je len splnením zákonnej povinnosti prokuratúry konať,“ podporuje Čižnára podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská a dopĺňa ju poslanec za Slobodu a Solidaritu Ľubomír Galko. „Som toho názoru, že nie je správne vyčleniť len jednu, hoci v súčasnosti aktuálnu, tému imigrantov. Ak chce Generálna prokuratúra trestne stíhať za statusy na internete, mala by postupovať rovnako vo všetkých prípadoch.“ V účinnom riešení problému však vidí háčik. „Osobne si myslím, že postihovať za hanlivé statusy bude ťažko technicky zvládnuteľné. Vyzývať čitateľov, aby takýchto ľudí ´udávali´, pokladám za neprimeraný spôsob,” vyčíta mu Galko v odpovedi pre PL.

    Facebook – vec verejná

    V zahraničí je prax iná. V susednej Českej republike svoje vyfasoval tridsaťsedemročný člen Komunistickej strany z Ostravy Michal Kesudis. Súd mu naparil ročný podmienečný trest, pretože na Facebooku schvaľoval samovražedný útok na českých vojakov v Afganistane.

    „Vychvaľoval páchateľa, toho vraha, pozitívne sa postavil na jeho stranu, čo je úplne nepochybné. Postupoval prostredníctvom Facebooku, teda verejne,” povedala sudkyňa Katarína Kohútiková. Iniciatívny komunista napísal začiatkom júla lanského roku status, ktorý následne skopíroval tiež na profil armády. „Tak som niekde čítal, že sa osamotenému afganskému ´vlastencovi´ na bicykli podarilo odvariť štyroch našich žoldákov. Prišiel k nim a len čo ho zbadali, šli srať a totálne na odpis. To, čo sa im stalo, si čertovsky zaslúžili. Som vďačný, že nás tých šmejdov zbavili. Českí žolďáci patria s tými americkými k tým najskurvenejším,” napísal. Neskôr svoj status oľutoval a vyjadril sa, že to prehnal, ale vraj bol nahnevaný. Za obsahom si stále stojí.

    „Slovensko sa nesmie stať krajinou, v ktorej budeme ticho tolerovať takéto prejavy, ktoré neskôr môžu prerásť aj do konkrétnych činov. Za rozumné by som však považovala, aby predovšetkým vláda a jej predstavitelia prestali svojimi vyjadreniami šíriť strach a vyvolávať zbytočné obavy u našich občanov,“ uzavrela Žitňanská pre ParlamentnéListy.sk.

    - Reklama -