Katastrofálna správa pre Európsku úniu: Ozval sa hlas ľudu

    0
    David Cameron, britský premiér (Autor: SITA)

    Priaznivci zotrvania Veľkej Británie v EÚ mali doteraz pohodlnú prevahu. Dnes by však za „nie“ hlasovalo 51 percent Britov. Výsledok prieskumu je podľa britského denníka možné vnímať aj ako vyjadrenie podpory premiérovi Cameronovi v otázke jeho prisťahovaleckej politiky. „Narastajúca podpora britskej verejnosti za odchod z EÚ prichádza vo chvíli, keď mal podľa knihy Anthonyho Seldona Cameron Merkelovej do očí povedať, že on sám by z EÚ pokojne vystúpil. Merkelová ho na súkromnej večeri v jeho rezidencii na Downing Street upozornila, že od zvyšku EÚ žiada príliš veľa ústupkov v prospech Veľkej Británie. Navyše mu vraj otvorene vyhodila na oči, že to je dôvod, prečo Veľkú Britániu všetci nenávidia a chcú ju izolovať,“ píše britský denník s odvolaním sa na Seldonovu knihu „Cameron at 10“.

    Prieskum uskutočnený agentúrou Survation podľa denníka Daily Mail ukazuje, že aj napriek vlne sympatií, ktorá sa zdvihla po uverejnení fotografie utopeného sýrskeho chlapca, sú britskí voliči proti úplnému otvoreniu náruče väčšiemu počtu utečencov. „Je rovnako zrejmé, že plánované referendum o budúcnosti Veľkej Británie v EÚ bude významne ovplyvnené migračné krízou,“ uviedol Daily Mail a pripomenul, že ešte v júli sa v prieskume realizovanom agentúrou Survation vyjadrilo za zotrvanie v Európskej únii 54 percent oslovených respondentov. Najväčšiu podporu vyjadrili Briti Európskej únii počas vlády labouristov na čele s premiérom Tonym Blairom v roku 2000. Vtedy sa v rámci prieskumu verejnej mienky vyjadrilo za zotrvanie krajiny v EÚ celých 62 percent Britov.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Denník navyše upozornil na to, že ďalších 22 percent voličov by zmenilo svoj názor, keby sa migračná kríza ešte zhoršila. V takom prípade by počet priaznivcov vystúpenia z EÚ ešte výrazne stúpol. Cameron včera v parlamente navrhol, aby Veľká Británia prijala v nasledujúcich piatich rokoch 20 000 sýrskych utečencov. Podľa prieskumu agentúry Survation si tretina Britov myslí, že krajina by nemala prijímať žiadnych utečencov a u polovice Britov prevláda názor, že by to malo byť maximálne 1 000 utečencov. Len štvrtina Britov by akceptovala, keby ich krajina prijala 10 000 a viac utečencov. Návrh labouristickej tieňovej ministerky Yvette Cooperovej, aby každé britské mesto prijalo desať sýrskych rodín, odmieta 42 percent Britov, zatiaľ čo 34 percent by s návrhom súhlasilo. V reakcii na tento návrh ponúkol známy hudobník a aktivista Bob Geldof štyrom sýrskym rodinám ubytovanie vo svojom dome.

    Väčšina britských občanov však nemá k návrhu Cooperovej veľmi priaznivý postoj. Len šestnásť percent z nich v prieskume uviedlo, že by privítali, keby sa do ich susedstva prisťahovali Sýrčania. Celých 34 percent z oslovených respondentov ale uviedlo pravý opak. Zvyšok sa k tomuto variantu  stavia neutrálne. Premiér Cameron sa môže radovať aj z toho, že dvaja z troch Britov podporujú jeho odmietavý postoj k prisťahovaleckým kvótam, ktoré presadzuje nemecká kancelárka Angela Merkelová. Naopak, len jedna pätina Britov sa domnieva, že premiér by mal zmeniť svoj postoj. Spolu 38 percent Britov chváli Camerona za to, ako sa od začiatku stavia k migračnej kríze, zatiaľ čo 29 percent s ním nesúhlasí. Šesť z desiatich oslovených Britov sa v prieskume vyjadrilo tak, že sa obáva príchodu viacerých utečencov do krajiny. Takmer polovica z nich odmietla, aby sa do vojny proti ISIS zapojila britská armáda.

    autor: pro

    - Reklama -