Ďalší nápad z dielne ministra Kaliňáka. Chce brániť zneužívaniu odpočúvania, ale má to háčik…

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    Tajné služby čakajú nové pravidlá. Denník SME informuje, že „napriek mesiacom pripomienkovania a verejných diskusií dostane parlament na najbližšej schôdzi napokon len torzo z pôvodného rozsiahleho návrhu zákona o tajných službách“. Novela sa dotkne len odpočúvania.
    Novinkou má byť vznik osobitnej komisie, ktorá bude mať za cieľ preverovať používanie odpočúvania.

    Odpočúvanie preverí komisia

    Ministerstvo si od novely sľubuje dôslednejšiu kontrolu, avšak odborníci poukazujú na jej nedostatky. Minister vnútra plánuje nasadiť nový odpočúvací systém.
    „Vzhľadom na to považujeme za dôležité, aby verejnosť a opozícia mali možnosť väčšej kontroly nad použitím informačno-technických prostriedkov,“ uviedlo SME reakciu rezortu. Denník ďalej informuje, že „komisia, ktorá má preverovať odpočúvanie, má mať osem členov“.

    Na predsedu si môže brúsiť zuby mimovládna strana

    Aké bude jej zloženie? Šiesti členovia majú byť poslanci, traja nominanti „navrhnutí politickými stranami alebo hnutiami, ktoré nemajú zastúpenie vo vláde“, a traja majú byť nominanti vládnych strán. Na predsedu má mať nárok mimovládna strana. Zvyšných dvoch členov by mal voliť parlament z radov bývalých sudcov, prokurátorov, spravodajských dôstojníkov či diplomatov. Musia spĺňať kritériá, ako je vek minimálne štyridsať rokov, a podmienkou je tiež desaťročná skúsenosť v odbore.

    Posun je vraj len zdanie

    Hoci vznik zmiešanej komisie vyzerá na prvý pohľad ako posun vpred, podľa SME je to len zdanie. Komisia totiž nebude rozhodovať, či tajná služba odpočúvanie zneužila, ale iba pripraví podklady pre parlamentný výbor. Poslanec Siete a exminister obrany Martin Fedor upozornil, že rozhodnutie výboru môže byť motivované aj politicky a s odporúčaním komisie sa môže rozchádzať.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -