Slovensko opäť pod paľbou kritiky. Dôvodom sú Rómovia. Čo nám svet vyčíta?

    0
    Rómska osada (Autor: SITA)

    Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva informoval, že ide o zistenia, ktoré výbor zistil po hodnotení dodržiavania záväzného Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu zo strany Slovenska. Informácie o pretrvávajúcich nedostatkoch v tejto oblasti poskytla výboru poradňa spolu s Európskym centrom pre práva Rómov (ERRC).

    Členovia výboru sa už stretli s predstaviteľmi slovenskej vlády, a to koncom júla v Ženeve. Hoci našli aj pozitívne stránky, upozornili ich na určité nedostatky. Sme ľahostajní voči menšinám. Takto to vidí aj predstaviteľ OSN Paul d´Auchamp, keď spolu s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou opakovane varovali vládu pred ľahostajnosťou v prípade porušovania ľudských práv vo vzťahu k rómskej menšine.

    „Je našou povinnosťou oznamovať porušovanie ľudských práv medzinárodným orgánom. Naším cieľom je totiž presvedčiť vládu, aby konala,“ uviedol výkonný riaditeľ ERRC András Ujlaky. Chcú, aby netolerovala neprimerané policajné zásahy voči menšinám.

    Horúcou témou je aj sterilizácia rómskych žien, ktorú podstúpili bez informovaného súhlasu, respektíve o nej neboli riadne poučené. V poradni sú z toho zhrození a žiadajú vyvodiť dôsledky. Aj výbor žiada, aby toto bolo poriadne prešetrené a dotknutým ženám sa dostalo zadosťučinenia. „Bez účinného vyšetrovania môžeme len hádať, koľko rómskych žien bolo touto praxou na Slovensku vlastne postihnutých,“ poznamenala advokátka spolupracujúca s Poradňou pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková. Výbor dokonca odporúča, aby zdravotníci, ktorí sterilizáciu bez súhlasu vykonali, boli stíhaní a potrestaní.
     

    - Reklama -