Utečenci v číslach. Koľko ich je, odkiaľ a kam utekajú

    0
    Imigranti (ilustračná fotografia). (Autor: SITA)

    Správa vydaná v polovici tohto roka hovorí jasne. „Celosvetový počet utečencov bol vlani na najvyššej úrovni od začiatku meraní,“ píše sa v dokumente Agentúry OSN pre utečencov, ktorý vyšiel 18. júna 2015. Podľa správy bolo len vlani na celom svete nútene vysťahovaných viac ako 59,5 milióna ľudí. V roku 2013 to pritom bolo len niečo viac ako 52 miliónov a pred desiatimi rokmi bol celosvetový počet utečencov na úrovni 35,5 milióna. Za jedinú dekádu tak na celom svete pribudlo viac ako 12 miliónov utečencov.

    Čísla varujú

    Počet utečencov na celom svete z roka na rok rastie míľovými krokmi a správa UNHCR nie je vo výhľade do budúcnosti optimistická. Agentúra OSN pre utečencov predpokladá, že sa situácia bude postupom času ešte väčšmi zhoršovať. „Na každých 122 ľudí pripadá jeden utečenec, násilne vysťahovaný alebo žiadateľ o azyl. Ak by to boli obyvatelia jednej krajiny, bola by 24. najľudnatejšia na svete,“ píše sa v správe UNHCR. Súčasná vlna utečencov si podľa odborníkov vyžaduje aj zmenu prístupu k riešeniu ich problémov. „Sme svedkami zmeny vzorca, nekontrolovaného pádu do éry, v ktorej sú rozsah globálneho núteného vysídlenia, rovnako ako aj požadovaná reakcia, zatienené všetkým ostatným,“ tvrdí Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

    Obrovskú vlnu utečencov rozpútal najmä konflikt v Sýrii, ktorý ničí krajinu od roku 2011. Práve táto krajina na Blízkom východe je zdrojom najväčšieho počtu utečencov a vnútorne vysídlených ľudí na svete. Vlani sa každý deň stalo utečencami vo vlastnej krajine 42 500 ľudí, ktorí buď ušli na iné miesto v Sýrii, alebo sa vydali hľadať azyl do iných krajín. Niektorým sa podarilo dostať do okolitých krajín, ktoré už 4 roky trpia nekontrolovateľným prílivom sýrskych utečencov. „Je hrozivé, že na jednej strane je tu stále viac beztrestnosti pre tých, ktorí konflikty začali, a na druhej strane je tu dokonalá neschopnosť medzinárodnej komunity spolupracovať na tom, aby zastavila vojny a budovala udržateľný mier,“ dodáva Guterres v stanovisku UNHCR.

    Za všetko môžu konflikty

    Agentúra OSN pre utečencov v správe uviedla, že rastúci počet nútene vysídlených ľudí nie je len fenoménom Blízkeho východu alebo krajín strednej Afriky. Za uplynulých 5 rokov sa na celom svete rozhorelo alebo obnovilo 15 konfliktov. Z toho osem zúri v afrických krajinách, 3 na Blízkom východe (Sýria, Irak, Jemen), jeden v Európe (Ukrajina) a ďalšie 3 v Ázii. „Len zopár z týchto kríz bolo vyriešených a väčšina stále produkuje nových utečencov,“ píše sa v správe. UNHCR dodáva, že alarmujúci je aj počet ľudí, ktorým sa podarí vrátiť späť do vlasti. Vlani sa domov vrátilo len 126 800 utečencov, čo je najmenej za uplynulých 30 rokov.

    Ako sa UNHCR snaží pomôcť utečencom, si môžete pozrieť TU

    Najviac trpia deti

    To, že počet utečencov neustále rastie, je alarmujúci fakt, ale ešte horšie je to, že polovicu celosvetového počtu nútene vysídlených tvoria deti. Podľa globálnej správy Agentúry OSN pre utečencov je najväčším zdrojom nútene vysídlených práve Sýria. V rámci krajiny ušlo zo svojich domovov už viac ako 7,5 milióna ľudí a ďalších takmer 3 milióny 900 tisíc Sýrčanov úplne opustilo krajinu. Väčšina z nich skončila v Turecku, ktoré sa vďaka konfliktu v Sýrii stalo krajinou s najväčším počtom prichýlených utečencov na svete. V Turecku našlo útočisko už takmer 1 milión 600 tisíc Sýrčanov.

    Celú správu UNHCR si môžete prečítať TU

    - Reklama -