Zverejnili obsah e-mailov Hillary Clintonovej. Také bizarnosti by ste od exministerky zahraničia nečakali

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    Už niekoľko mesiacov čelí obvineniam z toho, že pri práci ministerky nerešpektovala bezpečnostné opatrenia a preposielala si na súkromný e-mail dokumenty, ktoré spadali do režimu utajenia. V spore ide predovšetkým o to, do akej miery boli niektoré obsahy e-mailov utajované v dobe ich posielania, respektíve, či nenadobudli status utajenia až neskôr.

    Obvinenia majú v rámci súčasného politického boja o nominácie nepochybne politický rozmer a hrajú do karát republikánskym oponentom pri oslabovaní dôveryhodnosti Hillary Clintonovej. V rámci vyšetrovania Clintonová súhlasila so zverejnením obsahu konverzácií v jej e-mailoch. Sprístupnila konkrétne 30-tisíc z nich, pričom ďalších 31 000 odmietla poskytnúť a označila ich za „súkromné“. Asi 7 000 správ z rokov 2009 až 2010 si môžete pozrieť na webe ministerstva zahraničných vecí USA. Zverejnené e-maily však prešli bezpečnostnou „kontrolou“ ministerstva a z väčšej časti boli začiernené tak, aby nebola zverejnená konkrétna informácia. Nemôžeme očakávať kvalitu a obsah WikiLeaks, aj keď nám tieto e-maily umožňujú nahliadnuť do „kuchyne“ americkej ministerky zahraničných vecí.

    V e-mailoch je začiernené to najzaujímavejšie, takže sa napríklad nemôžeme dozvedieť nič konkrétne o obsahu rozhovorov Hillary s inými politikmi a hlavami štátov. Väčšina e-mailov sa týka koordinácie stretnutí, informačných a politických „memo“ (správ o situáciách v rôznych krajinách a regiónoch), koordinovania prejavov na najrôznejších akciách vrátane určovania tém, poďakovaní či požiadaviek adresovaných Hillary Clintonovej.

    Americké noviny sa cez obsah konverzácie H. Clintonovej pomaly prehrýzajú, ale mnohé z nich už vypichli niektoré „perly“. Napríklad web Vox prirovnal obsah e-mailov k úspešnej americkej politickej satire Veep (vysiela HBO), ktorá demaskuje americkú politiku veľmi britkým humorom. E-maily ukázali, ako Hillary nevie „googlovať“, má radosť z nového iPadu alebo tiež, že sleduje televíznu show Dobrá manželka, pričom vyhľadávanie času vysielania „deleguje“ na svoju asistentku. K najbizarnejším e-mailom patril ten, ktorý sa týkal „plnených rýb“. V ňom sa Clintonová pýtala, či „to niekto rieši“. „To“ sa týkalo zablokovaného dovozu niekoľkých kontajnerov s plnenými rybami do Izraela, ktorý bol zablokovaný kvôli izraelskej strane. Problém sa riešil na úrovni ministerky zahraničných vecí.

    Okrem toho ale majú e-maily, samozrejme, predovšetkým vážnejší obsah. Korešpondencia ukázala, že Hillary bola v úzkom a neformálnom kontakte so Sidneym Blumenthalom, jedným z bývalých poradcov jej muža, s ktorým konzultovala veľa (začiernených) zahraničnopolitických otázok. Blumenthal si v pozícii „šedej eminencie“ často nebral v e-mailoch servítky, takže v jednom z nich si môžeme prečítať jeho komentár na adresu republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA Johna Boehnera, o ktorom napísal, že republikáni „sú popudení jeho osobným správaním, má zlú povesť, je alkoholik, lenivec“. Poradca však dával Hillary odporúčania v mnohých ďalších ohľadoch vrátane toho, že Hillary pripravoval tézy k rozhovorom s poprednými svetovými politikmi.

    E-maily navyše ukazujú, že Hillary sa snažila využiť svojho manžela Billa Clintona ako osobného „emisára“ k vtedajšiemu ruskému premiérovi Putinovi. Podľa ruských novín to znamenalo, že chcela udržať osobnú rovinu vzťahov na dobrej úrovni. Podľa všetkého bol totiž Clinton pozývaný do Ruska na niektoré polosúkromné akcie ruského premiéra. Jednou z nich bol výlet ruského premiéra do arktických oblastí Ruska, kde vtedy premiér ošetril ľadového medveďa, čo, mimochodom, vyvolalo v korešpondencii Clintonovej nadšenie. Clinton sa však kvôli zaneprázdnenosti, ako dokazuje e-mail, nemohol na akcii zúčastniť. Putin a Bill Clinton sa poznajú dlho a je tiež známe, že si tykajú. E-maily, ktoré sa týkajú ruského kolegu Clintonovej Lavrova, sú všetky začiernené, takže nemôžeme komentovať ich obsah. Podobná situácia sa týka napríklad aj tých e-mailov, ktoré riešili rusko-gruzínske vzťahy.

    Ukrajina figuruje ako téma vo zverejnenom súbore z rokov 2009 a 2010 len raz. V e-maile sa ľvovský profesor teológie sťažuje na diskrimináciu katolíkov v Janukovyčovej Ukrajine a žiada ministerku zahraničných vecí USA o pomoc.

    Niekoľko e-mailov je tiež od dcéry Hillary a Billa Clintona Chelsea, ktorá sa v nich sťažuje na zlú koordináciu pomoci Haiti, ktoré bolo zničené zemetrasením, o ktorej napísala rodičom obsiahlu správu. Chelsea v tejto správe okrem iného napísala, že „povedať, že som bola hlboko znepokojená tým, čo som videla – respektíve nevidela – by bolo zdržanlivé vyjadrenie“. Bill Clinton bol pritom poverený organizáciou rýchlej pomoci tejto krajine. Tá podľa vyjadrenia jeho dcéry nefungovala a prejavovala sa aj „nekompetenciou, ktorá je úplne nepochopiteľná“.

    Ministerstvo zahraničných vecí bude aj naďalej zverejňovať ďalšie e-maily. Hillary Clintonová sa má postaviť pred vyšetrovací výbor, ktorý sa má kauzou zaoberať, 22. októbra.

    autor: Veronika Sušová-Salminen

    - Reklama -