Rozhádzaná na ceste či koľajniciach. Tak skončila humanitárna pomoc pre utečencov

    0
    Migranti pri maďarskom mestečku Hegyeshalom prekračujú hranicu do rakúskeho Nickelsdorfu (Autor: SITA)

    Pomocnú ruku podáva utečencom každý, kto môže a chce, ale ani to pravdepodobne nestačí. Nespokojní migranti, ktorí sa ponáhľajú za lepším životom do západnej Európy, sa po ceste zbavili všetkého nepotrebného, čo by mohlo spomaliť ich postup. Dôkazy toho ležia popri ceste od maďarských hraníc do Rakúska. Videozáznam toho, čo po sebe zanechali davy utečencov smerujúcich cez balkánsku trasu, Maďarsko, Rakúsko, ale aj cez Slovensko a Česko ďalej do Nemecka, je šokujúci.

    Ako skončila humanitárna pomoc si môžete pozrieť TU

    Odmietajú pomoc

    Na internete sa už objavili aj záber z budapeštianskej železničnej stanice Keleti pályaudvar, na ktorých je jasne vidieť, ako utečenci čakajúci na odchod do Nemecka zaobchádzali s pomocou. Balenú pitnú vodu, ktorú im po kartónoch nosili policajti a dobrovoľníci, zahadzovali spolu s potravinovými balíčkami na koľajnice. Podľa popisu pod jedným z videí, ktoré sa objavilo na portáli Youtube.com, je záznam jasným dôkazom toho, že „ilegálni votrelci blokujú vlak a stanicu a odmietajú pomoc“. Video vyvolalo, nielen v Maďarsku, ďalšiu vlnu nevôle a odporu voči utečencom, ktorí namiesto vďačnosti prejavili odpor a rozhodli sa odmietnuť pomocnú ruku.

    Vyhadzovanie humanitárnej pomoci na koľajiská si môžete pozrieť TU

    Snaha pomôcť tu stále je

    Utečenci sa často stavajú odmietavo k pomoci v chudobnejších krajinách Európskej únie, pretože ich cieľom je dostať sa napríklad do Nemecka. Myslia si totiž, že práve tam sa o nich dobre postará zabehnutý sociálny systém, ktorý v krajinách, ako je Maďarsko, Slovensko či Česko, chýba. Podľa odborníkov preto väčšina utečencov mieri práve do západnej Európy a nechcú sa zdržiavať pobytom v chudobnejších východoeurópskych krajinách, ktoré im nedokážu poskytnúť až taký komfort.

    - Reklama -