Slovensko je katolícka krajina. Migranti by žiadali postaviť mešity, recykloval známy výrok Fico. Ekonomickí migranti tiež nedostanú šancu

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

    Premiér sa v relácii verejnoprávneho rozhlasu zamýšľal nad tým, či je potrebné podať pomocnú ruku niekomu, kto má 5 000 eur na pašeráka. Takýto človek podľa neho asi neumiera od hladu. Bombardovanie a vyčíňanie hrdlorezov z Islamského štátu zrejme nie je pre neho hlavný argument, pretože nás vraj valcujú predovšetkým ekonomickí migranti.

    Stop ekonomickým migrantom

    Ficov postoj k otázke prijímania migrantov v našom štáte je známy a ani jeho vystúpenie v rozhlase na tom nič nezmenilo. „Musíme identifikovať, kto je ohrozený utečenec. Trpí hladom ten, kto nájde 5 000 eur na pašeráka? Pozrite, koľko je tam mladých mužov, ktorí prichádzajú hľadať si prácu, je ich medzi nimi 90 percent,“ vyhlásil Fico. Týmito vyjadreniami však dáva vodu na mlyn všetkým odporcom migrantov, pretože diskusie o tom, prečo je medzi utečencami toľko mladých mužov, už médiami prebehli a napríklad aj poslanec Martin Poliačik (SaS) sa vyjadril, že Fico vo svojich počtoch klame a zavádza. Fico má však na to, že často ide o ekonomických migrantov, argument, že prečo by potom nechceli ostávať vo Francúzsku, ale utekali cez tunel do Británie. „Nemôžeme akceptovať, že sa niekto rozhodne prísť pracovať do Európy, nelegálne prekročí hranice a my ho tu vítame,“ povedal premiér. Rázne povedal, že pomáhať treba tým, ktorí zomierajú od hladu, ale ekonomickí migranti nemajú dostať šancu.

    Nech zasiahne OSN

    Na nedávnom summite V4 v Prahe odznelo, že jednou z dôležitých úloh by mala byť stabilizácia krajín, odkiaľ utečenci prichádzajú, najmä z Líbye a Sýrie. Tento názor predstavil aj v Sobotných dialógoch, kde uviedol, že na základe destabilizácie Líbye a zásobovaniu Sýrie zbraňami vzniká v týchto krajinách chaos, ktorý tlačí masy do Európy. A ako sa podľa neho môže podariť stabilizovať tieto sužované krajiny? Riešenie vidí v OSN a v použití medzinárodných vojenských síl. „Malo by sa rozhodnúť, ako sa bude zasahovať v týchto krajinách. Nie je to však úloha NATO, ale OSN,“ vyhlásil predseda vlády.

    Nerezignujme na Schengen

    Premiér si veľa sľubuje aj od dôslednejšej ochrany hraníc. Reči o rozpade Schengenu, ktorými minule na rokovaní vlády postrašil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, dôsledne odmieta. „Aj SR musí strážiť celú EÚ na hranici s Ukrajinou. Nie je možné riešiť tento stav, ak začneme rezignovať na ochranu schengenských hraníc,“ vyhlásil premiér.

    Nemáme mešity, nemôžu prísť

    A nakoniec si premiér nemohol odpustiť svoj obľúbený apel na kresťanov. Podľa neho je Slovensko katolícka krajina a to je problém, pretože keby sme tu mali migrantov, časom by možno trvali na postavení mešít. Mimochodom, výrok o menšinách pobavil, alebo skôr zhrozil takmer celý svet, keď o tom informovali aj zahraničné médiá. Šokoval ich totiž výrok hovorcu ministra vnútra, že Slovensko prijme len kresťanov, pretože tu nemáme mešity a moslimom by sa u nás aj tak nepáčilo, informoval svojho času napríklad aj Denník N.
     

     

    - Reklama -