Environmentalizmus, mier, láska. Boli sme sa pozrieť na veľký medzinárodný zraz hipíkov na Slovensku

    0
    Rainbow Gathering hippies na Vychylovke 2015 (Autor: Anton Smataník)

    Rainbow Gathering je definovaný ako medzinárodná komunita bez členstva, ktorá sa stretáva v priebehu roka na rôznych miestach po celom svete. Je to svojím spôsobom aj protest proti komercii, konzumu, egoizmu a médiám. Témy nadmieru aktuálne. Vychádza prirodzene zo 60. rokov USA, z pôvodného hnutia hippie. Nosnými hodnotami sú environmentalizmus, dobrovoľníctvo, sloboda, multikultúrnosť, mier, láska. V pravidlách jasne stojí – žiaden alkohol, žiadna elektronika, žiadne drogy. Ak ich porušíte, budete okamžite upozornený. Ja môžem dodať aj ďalšie špecifiká – žiaden neporiadok, žiadne väčšie problémy.

    Stovky ľudí, stany, indiánske týpí, krásna príroda, číra voda a vzduch, spoločné obedy a večere zadarmo, zo surovín, ktorými prispel ktokoľvek chcel, otvorenosť, snaha pomôcť si. Američania, Angličania, Rakúšania, Nemci, Poliaci, Česi, atď. a samozrejme aj my Slováci z celého štátu. Milí ľudia nastavení uvažovať inak, minimálne na dotyčnom mieste. Spoločné tance, piesne, príbehy, objímanie, úsmevy, pozdravy, kvietka vo vlasoch a veľa pozitívnej energie. Rodičia s deťmi, pochopiteľne predovšetkým mladšie ročníky. A, pravdaže,  aj nejakí tí naháči. Naháčky však na takomto mieste a s takými ľuďmi skutočne nikomu nie sú divné, skôr prirodzené. Kto by sa tešil na „voľnú lásku“ a iste sú takí medzi nami, nech rovno zabudne.

    Väčšie Rainbow Gatheringy, v štátoch s dlhšou tradíciou, majú pevnejšie pravidlá a vlastné zvyklosti, na Slovensku sme ešte stále v začiatkoch. Neexistuje nejaký marketing či propagácia, informácie sa šíria takpovediac od človeka k človeku, skoro až ústnym podaním.

    Niektorí Rainbow Gathering pochopia ako exotickú stanovačku, iní ako stretávku, či dokonca terapiu v lone matky prírody.Určite bude na vás vplývať, a tak to má byť, netreba akciu chápať iba ako dočasné stretnutie s milými ľuďmi. Väčšina skutočne vyznáva a presadzuje v značnej miere spomenuté hodnoty, ktoré komunitu držia pokope.Prídete na to veľmi rýchlo. Ak by mal niekto záujem, ešte stále je čas, ostáva posledných pár dní. Kysuce, Nová Bystrica, Vychylovka.

    Autor: Anton Smataník


     

    - Reklama -