Za výroky o utečencoch v internetovej diskusii basa. Celý svet mení svoje pravidlá, aj ten virtuálny

    0
    Imigranti (ilustračná fotografia). (Autor: SITA)

    „Ukázalo sa to pri nedávnej tragédii na rakúskej diaľnici. V dodávke s portrétom úprimného slovenského kurčaťa tam našli 71 mŕtvych utečencov, pravdepodobne zo Sýrie. Medzi nimi osem žien a štyri deti. Udusených v chladiarenskej skrini, ktorá sa zmenila na rakvu,“ píše v komentári Krčmárik. Podľa neho sú reakcie, ktoré sa objavili na internete po tragickej udalosti, práve dôsledkom toho, že ľudia sa na sociálnych sieťach neostýchajú povedať, že „je škoda, že ich nebolo 300. Že keby takých dodávok našli 10-tisíc, bolo by po probléme s utečencami“.

    Nemysliteľné sa stáva normálnym

    V uplynulých týždňoch sa našli stovky ľudí, ktorí vidia v smrti utečencov putujúcich do Európy riešenie problému a dokážu im priať veľmi krutú smrť v neľudských podmienkach. Podľa  Krčmárika „priaznivcom sociálnych sietí a internetových diskusií však uniká, že web už dávno nie je nejakým denníčkom dospievajúcich dievčat a chlapcov, že tam možno len tak beztrestne, bez akejkoľvek zodpovednosti písať, čo im napadne,“ píše Krčmárik..

    Výzvy k nenávisti sú trestné

    Na vyzývanie k nenávisti voči utečencom už doplatilo v Európskej únii viacero používateľov sociálnych sietí. Aktualne.sk uvádza príklad 34-ročného Nemca, ktorého súd v Berlíne odsúdil na zaplatenie pokuty 4800 eur. V prípade, že to odsúdený odmietne, musí si odsedieť 120 dní za mrežami. Takýto trest si vypočul za svoje rasistické vyjadrenia na adresu migrantov. „Som za to, aby sme zase otvorili plynové komory a strčili tam celú tú háveď,“ napísal svojho času odsúdený Nemec na sociálnej sieti.

    „Jeden z najväčších diktátorov, akí kedy chodili po tejto zemi, raz povedal: Keď zomrie jeden človek, je to tragédia, keď milióny, je to štatistika. Asi sa tým začínajú riadiť aj mnohí ľudia vo virtuálnom svete,“ uzatvára Radovan Krčmárik.

    Celý komentár Radovana Krčmárika si môžete prečítať TU

    - Reklama -