Pomôcť imigrantom sa bude dať aj odoslaním SMS. Humanitárne organizácie sa predbiehajú v originálnych nápadoch

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Charitatívne akcie, zbierky a výzvy na pomoc utečencom prichádzajúcim do Európy sa v uplynulých dňoch množia aj na Slovensku. Na Facebooku vzniklo niekoľko výziev, ale asi najznámejšou a najviac propagovanou je Výzva k ľudskosti. Práve táto iniciatíva združuje najrôznejšie skupiny dobrovoľníkov a zverejňuje internetové stránky organizácií, ktoré sa snažia pomôcť utečencom, ako sa dá.

    K Výzve k ľudskosti sa môžete pripojiť TU

    „Zverejnili sme výzvu, pretože nestačia len slová. Našim cieľom je aj konkrétna pomoc,“ povedala jedna zo zakladateliek iniciatívy Lucia Štasselová pre denník SME. Pomoc zo Slovenska sa týka aj zahraničia. Humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi oznámila, že bude pomáhať aj utečencom v Rakúsku a Maďarsku. Chce nielen do utečeneckých táborov dodávať balenú vodu, hygienické potreby, deky, potraviny a ďalšie nevyhnutné veci potrebné na prežitie. Práve základné hygienické potreby sú pri takomto obrovskom návale utečencov mimoriadne dôležité a často tvoria tenkú deliacu čiaru medzi zdravím a chorobou.

    Pomôcť sa bude dať aj cez SMS

    „Sme presvedčení, že ľudom utekajúcim z domovov a žijúcim na ceste v neľudských podmienkach treba pomôcť bez ohľadu na to, odkiaľ a prečo utekajú,“ uviedol riaditeľ občianskeho združenia Človek v ohrození Braňo Tichý. Peniaze na pomoc utečencom zbiera aj Slovenská katolícka charita, ktorá zorganizovala darcovskú zbierku. Vďaka nej bude možné zo slovenských telefónnych čísiel od novembra posielať darcovské SMS a zisk z tejto iniciatívy pôjde práve na nákup najnutnejších vecí, ktoré utečenci potrebujú. „Okrem materiálnej pomoci sa snažíme zohnať aj dobrovoľníkov, ktorí by nám pomohli hľadať pre utečencov ubytovanie alebo s nimi vybavovali veci na úradoch,“ uviedol generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Radovan Gumulák.

    Peniaze a hmotné dary však nie sú všetko, čo slovenské humanitárne organizácie a občianske združenia chystajú v snahe pomôcť utečencom. Zbierku podobnú tej, ktorú robí Slovenská katolícka charita, zorganizovali aj aktivisti z Ligy za ľudské práva, ktorá sa venuje najmä integrácii utečencov do spoločnosti. „Je ťažké začať nový život v krajine, kde nikoho nepoznáte, kde sa hovorí neznámym jazykom, kde ste odkázaný sám na seba. Práve takýmto ľuďom pomáhame začať na Slovensku odznova,“ píše Liga za ľudské práva vo svojom vyhlásení.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -