Most-Híd žiada posilnenie vzdelania národnostných menšín. Výdavky štátu vôbec nevidno, hovorí odbornička

    0
    Arpád Ersék (Autor: SITA)

    So začiatkom školského roka sa začína debatovať aj o systéme vzdelávania na Slovensku. Most-Híd si myslí, že by to zároveň malo byť pre ministra školstva Juraja Draxlera impulzom, aby v rezorte mysleli aj na potreby žiakov z menšín. „Zabezpečenie vzdelávania žiakov v materinskom jazyku pre príslušníkov všetkých 13 menšín je našou dlhoročnou prioritou, ktorej sa doposiaľ nevenovala väčšia pozornosť,“ povedal poslanec Mosta-Híd Árpád Érsek.

    Érsek si spomenul aj úspech, ktorý sa im podarilo v parlamente dosiahnuť, a to oddialenie málotriedok v tomto školskom roku. Myslí si, že aj vďaka tomu môžu obce pripraviť alternatívne riešenie, ako zlepšiť vzdelanie v jazyku národnostných menšín.

    Odborníčku z Most-Híd Máriu Prékop vôbec neprekvapujú slabé výsledky. Rezortu školstva totiž chýbala stabilná a systémová koncepcia rozvoja. „Vzdelanie by malo byť strategickým odvetvím. S tým by mali byť aj spojené výdavky štátu, čo, žiaľ, dnes vôbec nevidno,“ vyhlásila Mária Prékop.

    Po parlamentných voľbách tak čaká na novú vládu výzva, ako toto odvetvie zlepšiť. K problematike sa vyjadril aj poslanec Prešovského samosprávneho kraja a mesta Prešov Peter Krajňák. Podľa neho je dôležité zamerať sa na zníženie byrokracie a administratívnej záťaže učiteľov. A vo svojom vyjadrení sa nevyhol ani téme platov. Podľa neho by sa malo niečo robiť najmä s platmi mladých začínajúcich učiteľov. Krajňák myslel aj na tých, ktorí sa po ukončení základného vzdelania nemajú ako zapojiť do pracovného procesu.  Riešenie vidí v posilnení odborného vzdelávania. „Posilnenie odborného vzdelávania považujeme za dôležitý faktor, ktorý musí vychádzať z potrieb trhu práce, reflektujúc priemyselné zameranie výroby v jednotlivých regiónoch,“ uviedol Krajňák.
     

     

    - Reklama -