Sme hovädá bez charakteru, Zemanovi s Klausom asi preskočilo. Tak hovorí o imigrácii Fedor Gál

    0
    Fedor Gál (Autor: ReproFoto: tyzden.sk)

    „Ja som presne to, čomu Miloš Zeman hovorí ,pražská kavárna‘,“ začína svoje rozprávanie sociológ, prognostik, spisovateľ a vydavateľ Fedor Gál. „Dnes som napríklad takzvaný pražský kaviarenský povaľač,“ pokračuje. Opisuje obsah knihy, ktorá sa mu dostala do rúk. Pripomína mu vraj dnešnú situáciu v otázke utečencov. „Po rozpade rakúsko-uhorskej monarchie utiekli státisíce ľudí do Ruska, z Ruska do Ameriky. Prevádzači im ťahali medové motúze pod nosom, že ich tam čaká raj na zemi. Žiadny raj ich nečakal, svoje posledné prachy dali prevádzačom a začal sa pre nich tvrdý život,“ vysvetľuje.

    Čo im jeblo?

    Vo videoblogu sa zamýšľa aj nad vyjadreniami českého prezidenta, ale aj exprezidenta v súvislosti s migrantmi. „Čo sa to stalo s tým Zemanom a Klausom? Zbláznili sa alebo im jeblo?“ pýta sa Gál. Podľa Fedora Gála je cieľom Miloša Zemana víťazstvo aj v ďalších priamych prezidentských voľbách. Odôvodnil to slovami, že „Zeman nechce len vystúpiť na Mont Everest, on tam chce aj chvíľu zostať“.

    Ľahostajné a bezcharakterné hovädá

    Spomenul, že sa zúčastnil na pochode na trase Auschwitz – Žilina, ktorý sa už tradične koná na pamiatku dvoch Slovákov – Vrbu a Wetzlera. Tí utiekli z koncentráku, aby zachránili maďarských Židov. Udalosti spred vyše 70 rokov prirovnal k dnešnej situácii v Európe. Konkrétne k tragédii, ktorá sa nedávno odohrala na slovensko-rakúskej hranici, keď sa v aute udusilo 71 utečencov. „Okamžite som mal asociáciu na plynové komory, na tie ženy a deti. Uvedomil som si, že žiadny holokaust, žiadna genocída, žiadne hromadné vyvražďovanie nie sú minulosť. My v tom žijeme každý deň. Keď to budeme vnímať ako pasívni diváci, sme hovädá. Úplné ľahostajné a bezcharakterné hovädá,“ uzavrel.

    Celé video si môžete pozrieť TU

    - Reklama -