Utečenci si rozložili stany v Budapešti. A teraz niečo z Bratislavy…

    0
    Policajný zásah proti imigrantom (Autor: Radim Panenka)

    Blízkovýchodný utečenecký tábor. Aj takto sa dá charakterizovať budapeštianska hlavná železničná stanica Keleti. V jej okolí sa už niekoľko dní tlačí na dekách, matracoch či v stanoch nespočetné množstvo ľudí zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Pri otázke, prečo utekajú zo svojej vlasti, väčšina z nich odpovedá, že pred islamistami. Cez Maďarsko len prechádzajú, chcú sa totiž dostať do Nemecka. Včera sme vás informovali o policajnom zásahu proti imigrantom v Břeclave, ktorí cestovali z Budapešti a mali namierené do Berlína.

    Maďari pomáhajú, ako vedia

    Denník SME popisuje situáciu v okolí Keleti takto: „Chlapci si tam kopú plastové futbalové lopty, dievčatá sa zase hrajú s bábikami alebo čítajú maďarské rozprávkové knižky. Sú to všetko veci, ktoré im rozdali miestni dobrovoľníci.“ jeden z dobrovoľníkov, ktorí podal pomocnú ruku utečencom sa pre SME vyjadril, že situácia je už neudržateľná. Pokračuje, že títo ľudia skončia s najväčšou pravdepodobnosťou vo vojenskom tábore. „Zatvoria ich, dajú im náramky a nebudú mať voľný pohyb,“ vysvetľuje dobrovoľník.

    Protestujú proti miestnym úradom

    Budapeštianska stanica Keleti je oficiálnou tranzitnou zónou. Utečenci majú problém dostať sa do vlakov aj napriek kúpeným cestovným lístkom. Problémom je, že nemajú pasy. Celým areálom stanice sa vraj vznáša zápach. Rady na sprchy sú dlhé. Utečenci na Keleti údajne protestujú proti tomu, ako sa k nim miestne úrady správajú. Poslednú demonštráciu zorganizovali včera. „´Nemecko, Nemecko!´ skandovali a mávali cestovnými lístkami,“ informuje dnešné SME.


     

    - Reklama -