Buďte už konečne ticho, odkazuje obyvateľom východonemeckého Freitalu otvorený list uverejnený v týždenníku Der Spiegel

    0
    Otvorený list obyvateľom Freitalu v časopise Der Spiegel (Autor: spiegel.de)

    Podľa otvoreného listu si ľudia z nemeckého mesta Freital už asi nespomínajú na rok 1989 a ani na to, ako vyzerali mestá na východe Nemecka pred znovuzjednotením krajiny. „Ako vyzeral Meissen a Drážďany? Boli to miesta, z ktorých by človek hneď zutekal. Šedé, rozpadnuté a zdanlivo bez budúcnosti,“ píše vo svojom príspevku Berg. Podľa neho by si mali obyvatelia východu Nemecka uvedomiť a spomenúť na to, ako oni alebo ich príbuzní pred rokmi utekali na Západ cez železnú oponu. „Mali šťastie, nikto ich neposlal naspäť, neodsunul, nemuseli si podávať žiadosti o vstup, ani o azyl. Neboli len trpení. Ľudia ich prijali ako ľudí, Nemci ich prijali ako Nemcov, a pomáhali im,“ pokračuje v otvorenom liste Berg.

    Nemecko pomáha najviac

    Spomedzi členských krajín Európskej únie sa snažia prijať najviac ľudí práve Nemci. Ústretová politika vlády Angely Merkelovej voči utečencom však prestáva byť po vôli obyčajným ľuďom, ktorí sa začínajú stavať na odpor. V polovici augusta sa rozhoreli protesty v Heidenau proti ubytovaniu migrantov v miestnom utečeneckom tábore. Protesty radikálnych odporcov islamu a utečencov trvali tri noci a proti ultrapravičiarom vyšli do ulíc aj ľavicoví extrémisti. Strety medzi anarchistami a krajnou pravicou ukončil zásah polície, ktorá musela postaviť okolo ubytovne pre utečencov v meste Heidenau plot, aby ich ochránila pred útokmi rozhnevaných radikálov. Nemci sa hnevajú na vládu za jej postoj k utečencom a ich prijímaniu a niet sa čomu čudovať. Spolková vláda predpokladá, že tento rok sa počet utečencov, ktorí prídu do Nemecka, vyšplhá na 800 000. To je v porovnaní s vlaňajškom až štvornásobný nárast.

    Prečo ľudia utekajú z rodnej krajiny?

    „Vám, čo ste si ani len nepoložili otázku, prečo iní ľudia odchádzajú zo svojej krajiny a riskujú život, vám, ktorí vyzeráte, že nemáte v sebe ani gram citu – vám treba pripomenúť, že ste mali z pekla šťastie. Keď sa utečencom pozriete do očí, musíte v nich spoznať kúsok svojho života. Keď počúvate ich príbehy, musí vám z nich aspoň niečo pripadať povedomé. Pričom krajina, z ktorej vtedy toľkí utekali, NDR, bola úplný raj oproti Somálsku či Sýrii,“ píše v otvorenom liste Stefan Berg. „A vy, ktorí ste na toto všetko zabudli, poobzerajte sa okolo seba, po svojom meste, po našej krajine. A pozrite sa, ako to vyzerá v Damasku alebo v Bagdade. Mestá – ruiny, do ktorých blahobyt nepríde a z ktorých ľudia utekajú v nádeji na život bez revu tankov, rakiet, bômb. Pozrite sa na obrazy roku 2015 a už konečne stíchnite. A potom si premyslite, aké by to bolo, keby sa k vám a nám správali tak, ako sa vy teraz správate k tým, ktorí nechcú nič viac ako malú šancu uniknúť svojej hnusnej biede,“ dodáva na záver.

    Celý otvorený list Stefana Berga uverejnený v Der Spiegel si môžete prečítať TU

    - Reklama -