Ficova vláda si podľa Žitňanskej z Mostu-Híd nejde robiť kampaň na tom, čo za tri roky urobila, ale na tom, čo neurobila

    0
    Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

    Prijatie zákona o tvorbe zákonov na stredajšom rokovaní vlády nie je podľa Žitňanskej totiž splnenie záväzku z programového vyhlásenia vlády, ktoré hovorí, že „v snahe zabrániť zneužívaniu skrátených foriem legislatívnych konaní príjme prísnejšie legislatívne pravidlá tvorby legislatívnych predpisov“. „Prijať takýto zákon po 53 schôdzach parlamentu, pričom podľa tejto novej legislatívy sa pravdepodobne už nebude pripravovať žiaden zákon, je len divadlom pre občana a predvolebná kampaň,“ vyhlásila podpredsedníčka Mostu-Híd. Podľa nej tento zákon nie je úspechom, ale naopak, potvrdením zlyhania vlády Roberta Fica.

    Pokiaľ by to s predvídateľnosťou legislatívneho procesu myslel premiér vážne, mohol pri absolútnej väčšine poslancov v parlamente a jednofarebnej vláde pripravovať zákony v štandardnom procese. „Namiesto toho za tri roky predložili dvadsiatku zákonov v skrátenom legislatívnom konaní a o nepriamych novelizáciách zákonov ani nehovorím,“ uviedla Žitňanská. Podľa nej je príznačné aj to, že počas toho, ako minister spravodlivosti tento zákon pripravoval, ten istý minister prišiel do parlamentu s vládnym návrhom zásadnej novely Obchodného zákonníka (lex Váhostav) v skrátenom legislatívnom konaní.

    „Poslanci Smeru potom v parlamente len bezmocne čakali, kým im predseda vlády z tlačovky neoznámil, ako bude novela vo výsledku vyzerať, aby ju mohli expresne schváliť,“ pripomenula Lucia Žitňanská najznámejší príklad schvaľovania zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Žitňanská je preto presvedčená, že nikoho tieto predvolebné gestá vlády Smeru nemôžu presvedčiť o úprimnom záujme vytvárať zo Slovenska fungujúci právny štát.

    - Reklama -