Rakúsko je v šoku! Tragédia pri Parndorfe si vyžiadala oveľa viac obetí, ako uviedli prvé správy

    0
    Kontrola dodávky s utečencami. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová trvá na tom, že utečenci musia mať možnosť legálneho vstupu na územie členských štátov EÚ, aby mohli získať štatút utečenca. V opačnom prípade sú odkázaní na pašerákov ľudí, ktorí sa ich snažia dostať ďalej na západ často v neľudských podmienkach. V prípade z Rakúska sa migrantom takáto cesta vypomstila smrťou. Podľa rakúskej polície boli telá v dodávke najmenej 2 dni a boli v pokročilom štádiu rozkladu. Televízia TA3  priniesla informáciu o tom, že dodávka, v ktorej našli mŕtvych, nie je typickým vozidlom, ktoré by pašeráci ľudí používali. Rakúska polícia pracuje s verziou, že nákladné auto nebolo určené na prevoz utečencov, a vznikajú dohady o tom, že do dodávky už nakladali len mŕtvoly. Z dodávky totiž pri otvorení nákladného priestoru vytekala krv, a preto je možné, že ľudí zabili ešte pred prevozom na iné miesto, kde sa pašeráci pravdepodobne plánovali zbaviť tiel.

    Ako sa dodávka s maďarskými evidenčnými číslami, na ktorej bolo ešte stále logo slovenskej spoločnosti Hyza, dostala na rakúsku diaľnicu, nie je zatiaľ jasné. Niekoľko nákladných áut tohto typu predala Hyza pred trištvrte rokom. „Podľa dostupných informácií ešte došlo k ďalšiemu predaju tretiemu subjektu do Maďarska. Noví majitelia neodstránili pôvodné nápisy na aute, ako boli povinní,“ uviedol Karel Hanzelka, hovorca koncernu Agrofert, pod ktorý patrí aj spoločnosť Hyza či portál HNonline.sk a ďalšie firmy podnikateľského impéria českého ministra financií Andreja Babiša.

    Nenechajme ľudí umierať pred naším prahom

    Na sociálnej sieti sa krátko po hrôzostrašných správach o desiatkach mŕtvych ľudí nájdených v dodávke neďaleko slovenských hraníc rozbehli diskusie o tom, čo sa vlastne stalo a kto za to celé môže. V záplave nenávistných komentárov, v ktorých ľudia želali utečencom smrť za to, že sa snažia dostať nelegálne do Európy, sa objavila aj úplne opačne orientovaná skupina ľudí. Na Facebooku vznikla komunita s názvom Výzva k ľudskosti a na internete nájdete aj rovnomennú stránku Vyzvakludskosti.sk. Za necelý deň sa pod touto výzvou nazbieralo 4 000 „lajkov“ a udalosť sa páči stále viacerým užívateľom Facebooku. Pod výzvu k ľudskosti sa už podpísali aj desiatky známych osobností.

    Celú výzvu k ľudskosti si môžete prečítať TU

    Reakcia na výzvu k ľudskosti

    Popri výzve k ľudskosti sa k tragickej smrti 71 utečencov vyjadrili na sociálnej sieti aj ľudia, ktorí otvorene vystupujú proti utečencom a nešetria ani ich zástancov. Portál Konzervativnyvyber.sk uverejnil odpoveď na výzvu k ľudskosti, ktorú sformuloval zakladateľ portálu Poslednykriziak.sk Ignác Milan Krajniak. Podľa neho je reakcia ľudí, ktorí ľutujú krutú smrť utečencov, pokrytecká. „Koľko výziev k ľudskosti ste adresovali Islamskému štátu po vraždách kresťanov, jezídov alebo ľudí akéhokoľvek iného zmýšľania? A koľko výziev našej vláde ste adresovali, aby podporila vojenskú akciu proti Islamskému štátu, ktorý nielenže z ľudí utečencov robí, ale ešte na nich aj zarába vyberaním výpalného od pašerákov ľudí do Európy?“ pýta sa Krajniak. Podľa posledného križiaka treba riešiť skôr príčiny ako dôsledky utečeneckej krízy, ktoré treba podľa neho hľadať v konfliktoch v severnej Afrike a na Blízkom východe. Krajniakovu reakciu zdieľalo na Facebooku vyše 1 300 ľudí a vyše 7 000 označilo článok ako „páči sa mi to“.

    Celú odpoveď na výzvu k ľudskosti si môžete prečítať TU

    Ako to vidia osobnosti

    K tragédii pri rakúsko-slovenských hraniciach sa na Facebooku vyjadrili aj viaceré slovenské osobnosti. „Médiá a osobnosti na Slovensku i v Európe sú otrasené tragickým udusením 30-50 ľudí v susednom Rakúsku, ktoré nespôsobili. 30 zavraždených, to je každodenná dávka mŕtvych v Iraku od invázie v roku 2003 až doteraz. Dôsledkom invázie je aj viac ako milión utečencov. Túto inváziu mnohí z týchto osobností a médií podporovali a dvanásť rokov otrasení neboli. Roky som sa k tomu nevracal. Hovorím to dnes preto, aby nás dnes nepoučovali, čo robiť a ako smútiť,“ píše na svojom facebookovom profile bývalý minister vnútra Vladimír Palko. Známy publicista Samuel Marec sa zase pozastavuje nad komentármi niektorých používateľov Facebooku, ktorí smrť utečencom želajú. „Tešiť sa zo smrti človeka je strašné. Neviem to stráviť, nerobí mi to dobre, lebo potom mám pocit, že celé moje úsilie pochopiť ľudí bolo úplne zbytočné. Nerozumiem im, narúša to moje úplne základne presvedčenia, ako že ľudia nie sú úplné svine. Kedy chcú začať byť ľuďmi?“ pýta sa Marec na Facebooku.

    - Reklama -