Neuveríte, koľko dostane v Dánsku azylant bez toho, aby pohol prstom. Dáni sa rozhodli tieto dávky škrtať, no aj so zníženou sumou by bol nejeden Slovák nadmieru spokojný

    0
    Utečenci na hraniciach medzi Macedónskom a Gréckom (Autor: SITA)

    Podľa informácií portálu Aktuality.sk dávala dánska vláda utečencom ešte v auguste sociálne príspevky vo výške takmer 11-tisíc dánskych korún, čo je v prepočte približne 1 460 eur. Takúto podporu od štátu mohli čakať všetci tí, ktorí do Dánska prišli bez detí. Pre rodiny s deťmi bol štátny príspevok viac ako dvojnásobný. Manželské páry a ich ratolesti mohli počítať s vyše 3 800 eurami. Teraz je však takejto veľkorysej sociálnej politike koniec.

    Štedrá imigračná politika sa v Dánsku končí od septembra. Vláda škrtla sociálne dávky takmer o polovicu. Utečenci odkázaní na sociálne dávky tak dostanú už „len“ 796 eur a manželské páry budú mať sociálne príspevky znížené na približne 2 200 eur mesačne. Návrh zákona, ktorý upravuje vyplácanie vreckového migrantom, už schválil dánsky parlament. Hlasovanie však bolo veľmi tesné. Za prijatie škrtov v sociálnych dávkach zdvihlo ruku 56 poslancov a proti ich bolo rovných 50. Až 73 zákonodarcov sa však hlasovania zdržalo.

    Cudzinci v Dánsku to budú mať ťažšie

    Okresávanie príspevkov pre migrantov je len jeden z prvých krokov dánskej vlády na ceste k zastaveniu utečencov, ktorí sa chystajú prísť do Dánska. Obmedzovanie sa navyše bude týkať aj ľudí, ktorí do krajiny prišli za uplynulých 7 rokov. Tí všetci by mali mať znížené sociálne dávky aj študentské príspevky. Všetky prísnejšie opatrenia majú začať platiť od januára 2016.

     

    - Reklama -