Klaus hovorí, že Rusko má právo okupovať cudzie územia? To je teda hlásna trúba ruskej propagandy. Skutočne ma vytočil, povedal politológ

0
Český exprezident Václav Klaus (Autor: SITA)

Zhodli sa na tom, že situáciu na Ukrajine rozhodne nie je možné považovať za domáci ukrajinský problém, ako sa vyjadril Václav Klaus. Ohľadom Ruska v súvislosti s Európou sa však nezhodnú. Mlejnek označil jeden z názorov Klausa za hlásnu trúbu ruskej propagandy. „Rusko do Európy patrí,“ súhlasil naopak s bývalým prezidentom Krejčí.

Bývalý český prezident sa v Petrohrade rozhovoril napríklad na tému Ukrajina, Rusko či socializmus. „Tragickú situáciu na Ukrajine považujem za domáci ukrajinský problém, nie problém ukrajinsko-ruský alebo problém medzi Ruskom a Západom,“ povedal okrem iného bývalý prezident (celý Klausov prejav si v českom preklade môžete prečítať TU).

„Tak to je totálny nezmysel. Pravdaže problém Ukrajiny je problém medzi Ruskom a Západom,“ reagoval Josef Mlejnek. A s tým, že sa rozhodne nejedná o domáci problém, súhlasil aj Oskar Krejčí. „Od sýrskeho konfliktu vidíme, že sa znovu objavujú vojny, v ktorých bojujú mocnosti rukami miestneho obyvateľstva. Sme svedkami toho, že kým sa nedohodne Washington s Moskvou, konflikt sa zastaviť nepodarí,“ hovorí Krejčí.

Dodal, že názor, ktorý prejavil Václav Klaus, je trošku prekvapivý. „Vieme, že Európska únia sa snaží znížiť význam tohto konfliktu. Uvedomuje si, že sa Spojenými štátmi nechala zavliecť do problému, ktorý nie je schopná vyriešiť. Mnoho ľudí reaguje podobným spôsobom. Hovorí, že ten konflikt je relatívne málo významný. On môže byť málo významný, keď to nebude spor mocností. Ale pravdou je, že aj keď sa Európska únia stiahne do pozície moderátora a nie priameho účastníka jednej strany, stále tam máme tú aktivitu Washingtonu, ktorá je deštruktívna. To znamená, že je to medzinárodný konflikt,“ vysvetľuje Krejčí.

Rusko patrí do Európy

Politológa Josefa Mlejnka vytočilo konkrétne vyjadrenie Václava Klausa, že by podľa neho bola „tragická chyba“ vykázať v tejto chvíli Rusko z Európy. „Rusko si zaslúži šancu určiť svoju novú históriu, nájsť vlastnú cestu a byť aktívnym hráčom na medzinárodnej scéne,“ povedal Klaus.

„Neviem, čo tým myslí. Že Rusko má právo okupovať cudzie územia? V súčasnom kontexte, keď to povie, si to môžem vysvetliť tak, že hovorí, že Rusko by malo mať právo uzurpovať si cudzie územia. To je niečo, čo je akože snahou ospravedlniť ruskú okupáciu iných území. Keď toto povie, tak je Václav Klaus hlásnou trúbou ruskej propagandy, nič viac,“ vyjadril sa tvrdo politológ Mlejnek.

Tentoraz s jeho vyjadrením nesúhlasil politológ Krejčí. „Rusko nie je možné vykázať z Európy. To, že niektorí politici sa o to pokúšajú, rádovo snáď už od 16. storočia, to je pravda. Ale je to zemepisný nezmysel, kultúrny nezmysel a politický nezmysel. Rusko do Európy patrí. Je súčasť Európy. Riešiť problémy Európy bez Ruska, mám na mysli ekonomické, sociálne, migračné, v podstate nie je možné,“ povedal Oskar Krejčí a dodal, že v tom má Václav Klaus podľa jeho názoru stopercentnú pravdu.

„Bez Ruska Európa neexistuje a bez Ruska nie je možné riešiť európske problémy,“ povedal Krejčí.

Model západného sveta

Klaus sa oprel aj do, ako povedal, terajšieho modelu západného sveta. „Terajší model západného sveta so svojím nepopierateľným obmedzovaním slobody, rastúcou manipuláciou ľudského myslenia, nadmernou vládnou reguláciou, neproduktívnym paternalizmom, politickou korektnosťou a iracionálnou doktrínou globálneho otepľovania je skôr než liberalizmom prejavom socializmu, čo sme pred 25 rokmi nepovažovali za možné,“ povedal.

„To on hovorí už dlho. Neviem, prečo to však hovorí v Rusku, kde sa to umocní na druhú alebo na tretiu. Keď hovorí, že obmedzuje ľudské myslenie a ďalšie veci… Že to hovorí práve v Rusku. Ešte by mohol odísť do Severnej Kórey a hovoriť to,“ vyjadril sa Josef Mlejnek.

autor: David Hora

- Reklama -