Čas solidarity sa skončil, zavelil Viktor Orbán. Maďarsko chce začať budovať bariéru na hraniciach a nemieni sa nikoho pýtať

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: SITA)

    Maďarská vláda chce mať v priebehu budúceho týždňa k dispozícii plány na výstavbu. Vedie ich k tomu stúpajúci počet žiadateľov o azyl, ktorý sa vyšplhal na súčasných 53-tisíc. To je o 20 % viac než vlani a v porovnaní s rokom 2012, kedy ich počet dosahoval iba 2 000, je to naozaj strmý vzostup. Úrady odhadujú, že koncom tohto roka dosiahne počet utečencov 130 000.

    „Toto rozhodnutie neporušuje žiadne medzinárodné dohody, uvažovali o ňom aj iné krajiny,“ obhajuje rozhodnutie maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Podľa jeho slov už Maďarsko „nemôže dlhšie čakať“.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Tento postup sa stretáva s kritikou zo strany Srbska. „Budovať bariéry nie je riešením. Srbsko nemôže byť zodpovedné za situáciu, ktorú vytvorili utečenci, sme len tranzitná krajina. Je snáď Srbsko zodpovedné za situáciu v Sýrii?“ reagoval srbský premiér Aleksandar Vučić.

    Srbsko podľa jeho vyjadrenia nehodlá budovať žiadne bariéry a plánuje rozpravu s partnermi Európskej únie. „Poskytneme im jedlo a pomoc, títo ľudia však nechcú zostať v Srbsku, oni len prechádzajú,“ vysvetľuje Vučić.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Maďarský premiér Viktor Orbán sa medzitým dostal aj pod paľbu kritiky OSN. „Sme veľmi zarmútení spôsobom, akým maďarská vláda hanobí ľudí, ktorí utiekli z vojnových zón, ako Sýria, Afganistan a Irak, a ktorí zúfalo potrebujú bezpečie a ochranu,“ povedala miestna predstaviteľka humanitárnej organizácie OSN Montserrat Feixas Vihé.

    Apeluje na Maďarsko, aby si spomenulo, že v roku 1951 podpísalo Dohovor o právnom postavení utečencov, podľa ktorého by malo utečencov prijať a pomôcť im. Pripomína tiež, že v roku 1956 utieklo pred Stalinovým režimom zhruba 200 000 Maďarov.

    „Nie je čas solidarity, ale vymáhania práva. Ilegálna imigrácia je priestupok,“ trvá na svojom stanovisku Orbán.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    autor: spa

    - Reklama -