Vojna ministrov. Richter chce zvyšovať platy všetkým zdravotníkom, Čislák o tom nechce ani počuť

    0
    Viliam Čislák, Minister zdravotníctva SR (Autor: SITA)

    Zákon, ktorý má ovplyvniť život asi 60-tisícom zdravotníkov. Na medzirezortnom konaní prišli do stretu záujmov smerácky ministri Čislák a Richter kvôli zákonu o generálnom zvýšení platov pre všetkých zdravotníckych zamestnancov, okrem lekárov. Tým už platy zdvihli. Čislák však chce, aby z určovania miezd boli vylúčení zdravoťáci,ktorí nepracujú v štátnych nemocniciach. To sa Richterovi nepáči.
    Ministerstvo práce argumentuje, že štátne aj súkromné nemocnice sú financované z verejného zdravotného poistenia. Preto by aj zdravotníci mali dostať rovnakú mzdu.

    „Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že najideálnejším riešením by bolo, aby platy zdravotníkov boli vo všetkých zariadeniach bez rozdielu zriaďovateľa rovnaké,“ reaguje na Richterovu aktivitu Čislákov hovorca Peter Bubla. „Druhou otázkou je však zabezpečenie finančného krytia,“ dodáva Bubla pre denník Sme.
    Premiér Robert Fico ale na otázku, ktorý scenár presadzuje , neodpovedal. V roku 2013, keď sestry stanovali pred Úradom vlády za zvýšenie platov, ich však posielal pred Pentu, ktorá vlastní sieť nemocníc Svet zdravia.

    Celý článok si môžete pozriet TU.

    - Reklama -