V škôlkach sa budú učiť základom gramotnosti

    0
    Ilustračné foto: rómska osada neďaleko obce Rudňany (Autor: ReproFoto: youtube)

    Program Aflatoun, ktorý na Slovensko prináša Nadácia otvorenej spoločnosti spolu s organizáciou eduRoma a Štátnym pedagogickým ústavom, rozvíja vedomosti detí o ich právach, základných finančných pojmoch a podnikaní. Praktickým spôsobom učí deti narábať s peniazmi a zvyšuje ich schopnosť vytvárať spoločenské zmeny. Vzdelávací program je založený na dlhoročnom výskume a tvorí ho pestrá škála aktivít ako divadlo, spev, tanec, hry či komunitné aktivity.

    Pre deti vo veku tri až šesť rokov Aflatoun vyvinul špeciálny program Aflatot, ktorý buduje základy sociálnej a finančnej gramotnosti. Program stavia na dôkazoch zo vzdelávacích programov pre deti predškolského veku, ktoré potvrdzujú, že investície do detí v rannom veku im dávajú výhody, ktoré sa časom posilňujú a rozvíjajú. Vďaka školeniu sa počas nasledujúceho školského roka tento program po prvý raz dostane aj do slovenských škôlok.

    Prvý tréning pre materské školy, najmä v lokalitách s vysokým podielom Rómov, budú viesť Chiara Massaroni (Aflatoun) a Barbora Vaněk (Nadácia otvorenej spoločnosti). Počas neho sa vyškolí prvých 18 účastníkov z materských škôl, štátnej správy a mimovládnych organizácií. Tréning je pripravovaný s podporou Veľvyslanectva Holandského kráľovstva a holandskej nadácie Child Savings Internacional. Vzdelávací program pôsobí už vo viac ako 85 krajinách sveta. Informovala o tom Michaela Kučová z Nadácie otvorenej spoločnosti.

    - Reklama -