Klub 500 nesúhlasí s vyjadreniami predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica o trestnej zodpovednosti právnických osôb

    0
    Bratislavský hrad (Autor: repro youtube, mg)

    Klub 500 považuje Lipšicove vyjadrenie za „účelové a politické ako súčasť začínajúcej sa predvolebnej kampane“. Takisto pripomínajú prvý návrh Zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb z roku 2006, keď bol ministrom spravodlivosti Lipšic. „Ten už v tom čase zavádzajúco argumentoval medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky,“ uvádza sa v stanovisku.

    Klub 500 v roku 2006 oslovil bruselskú kanceláriu White & Case LLP, so žiadosťou o posúdenie záväzkov Slovenskej republiky zaviesť Zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb. V stanovisku bolo uvedené, že o povahe postihov, čiže, či je trestná alebo nie, rozhoduje výlučne jednotlivý členský štát. Klub takisto vo svojom stanovisku žiada Lipšica, aby sa vyhol “nepravdivým a zavádzajúcim tvrdeniam tak, aby Klub 500 nebol nútený využívať prvky slovenského právneho poriadku na ochranu svojho dobrého mena”. Naopak, ocenili priestor na odbornú diskusiu zo strany premiéra Roberta Fica a ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

    Slovensko je podľa poslanca NR SR Daniela Lipšica posledná krajina EÚ, ktorá nemá zavedenú zodpovednosť právnických osôb. Ako povedal dnes na tlačovej besede, u nás právnické osoby nenesú žiadnu mieru trestnej zodpovednosti. Vláda Roberta Fica podľa neho bráni zavedeniu trestnej zodpovednosti právnických osôb, pretože na Fica tlačí Klub 500 a lobisti, aby takýto zákon nepredložil. „Vláda je pod tlakom silných lobistických skupín,“ konštatoval Lipšic, ktorý zároveň upozornil, že ak nejaká spoločnosť chce v tendri skorumpovať verejného zamestnanca, zamestnanca je možné trestne postihnúť, ale právnickú osobu nie. „Je dôležité, aby niesli trestnú zodpovednosť aj právnické osoby,“ uviedol Lipšic s tým, že každý, kto poruší zákon, musí niesť zodpovednosť, ani bohaté korporácie nemôžu stáť nad zákonom.

    Zákon, ktorý Lipšic predkladá do parlamentu, by postihoval právnické osoby napríklad za nedovolenú výrobu omamných a psychotropných látok, obchodovanie s ľuďmi, nevyplatenie mzdy a odstupného, poškodzovanie finančných záujmov Európskych spoločenstiev, nedovolené ozbrojovanie či obchodovanie so zbraňami, ale aj prijímanie úplatku či podplácanie. Za spáchaný trestný čin Lipšic navrhuje v zákone udeliť peňažný trest, zrušenie právnickej osoby, prepadnutie majetku, zákaz činnosti, zákaz prijímať verejné dotácie, zákaz účasti vo verejnom obstarávaní. Súd by mohol právnickej osobe tiež zhabať veci. Lipšic sa snažil presadiť trestnoprávnu zodpovednosť právnických osôb už ako minister spravodlivosti v roku 2005. Narazil na nesúhlas vtedajšej koalície i opozície.

    - Reklama -