Martinskí poslanci mali možnosť vybrať si medzi Petrom Kubinom a exministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom. Rozhodli sa pre Kubinu

    0
    Mesto Martin bude v spore o 8-miliónovú pohľadávku zastupovať Peter Kubina (Autor: SITA)

    Martinskí poslanci mali možnosť vybrať si medzi Kubinom a exministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom. V obidvoch prípadoch išlo o ponuku bezplatných právnych služieb. „Som spokojný s výberom, pretože advokát Peter Kubina je renomovaný ústavný právnik na Ústavnom súde SR. Celá kauza sa takýmto spôsobom aj odpolitizuje a nikto už nebude môcť spochybňovať nejakú výšku odmeny, ale hlavne nasmeruje celé vnímanie tejto kauzy na meritum veci, a to je, že tu ide o škandalózne rozhodnutie súdov, že boli porušené naše ústavné práva a že ide o bezprecedentný útok na verejné financie,“ povedal martinský primátor Andrej Hrnčiar. Hrnčiarovi bolo vyčítané, že právnickú kanceláriu Tora Legal mesto vybralo a sľúbilo jej dvojmiliónovú odmenu bez verejnej súťaže.

    Pozornosť médií by sa mala sústrediť skôr na dodržiavanie princípov právneho štátu

    „Bolo všetko prerokované na verejnom mestskom zastupiteľstve, poslanci boli oboznámení so zmluvou a hlasovali za podpis tejto zmluvy,“ reagoval primátor.
    Dôvodom ukončenia zmluvy s mestom je podľa advokátky a majiteľky advokátskej kancelárie Tora Legal Alexandry Čižmárikovej to, že pozornosť médií sa odklonila od podstaty kauzy a senzáciou sa stala samotná spolupráca medzi mestom a advokátkou. „Z taktického hľadiska je pre mesto určite lepšie, aby sa pozornosť médií sústredila skôr na dodržiavanie princípov právneho štátu prostredníctvom predvídateľných súdnych rozhodnutí a spravodlivého súdneho procesu,“ uviedla Čižmáriková v liste martinskému primátorovi Andrejovi Hrnčiarovi, o ktorom agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

    Martin má na krku vysokú pohľadávku

    Najvyšší súd SR 26. februára 2015 rozhodol, že mesto Martin musí v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a.s. zaplatiť 8,4 milióna eur. Pre mesto bol rozsudok neprijateľný. Obrátili sa preto na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a ten sa stotožnil s podnetom a podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie. Zároveň mesto Martin požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu SR 19. júna. Peter Kubík 17. júna podal návrh na začatie exekúcie, ktorej sa mesto na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR zatiaľ vyhne.

    - Reklama -