Šéfovi RegioJetu v Nitre niečo smrdí! Je zaujímavé, že slovenská Wikipédia slovo klientelizmus nepozná. Česká áno: Klientelizmus je neoficiálny systém organizácie v politike založený na protekcii, konexiách a …

    0
    Radim Jančura, majiteľ Student Agency (Autor: Hans Štambera)

    „Klientelistické správanie primátora Dvonča a županov Freša a Belicu bolo doložené, pretože ministerstvo dopravy dalo vo všetkých bodoch RegioJetu za pravdu. Páni sa z klientelizmu usvedčili sami, lebo následne ďalším dopravcom vydali licencie na rovnakú linku,“ píše pre HNonline.sk. Jančura ďalej píše, že chyba z neznalosti sa v tomto prípade dá vylúčiť, a preto tvrdí, že menovaní páni vedome podporujú klientelizmus.

    Klientelizmus na Slovensku

    Radim Jančura vysvetľuje pojem klientelizmus. „Je zaujímavé, že slovenská Wikipédia slovo klientelizmus nepozná. Česká áno: klientelizmus je neoficiálny systém organizácie v politike založený na protekcii, konexiách a rozhodnutiach v ,zákulisí‘, v štruktúrach politickej moci. Dnešný klientelizmus potom možno chápať ako vzťah, kde verejných činiteľov a záujemcov o štátne zákazky spája spoločný osobný prospech, takže sa navzájom chránia, alebo z ponúkanej a prijímanej ochrany majú (finančný) prospech,“ vysvetľuje Jančura.

    Dvonč zneužil svoje právomoci

    Šéf RegioJetu tvrdí, že predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Jozef Dvonč zneužil svoje právomoci. Odôvodnil to so slovami, že spoločnosť Arriva má nemeckého vlastníka, a preto sa mu zdá Dvončovo konanie korupčné. „Zo všetkých strán počujem, že Nitra je štát v štáte, kde vládne Dvonč a brat premiéra Fica Ladislav. Nitra v posledných komunálnych voľbách s účasťou 26,49 percenta skončila z troch tisíc obcí na siedmom najhoršom mieste. Niečo v tej Nitre smrdí,“ uzavrel Jančura.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -