Blokáda konvoja aj vítanie priateľov v Bratislave. K presunu vojakov americkej armády cez naše územie sa Slováci stavajú rôzne

    0
    Ilustračné foto: Americký vojenský transportér Stryker (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ahojte, priatelia, vitajte v Bratislave! Pod týmto heslom vytvorili ľudia na Facebooku udalosť, počas ktorej chcú privítať vojakov z USA na Slovensku. Konkrétne sa majú cez naše územie presúvať transportéry Stryker, ktoré majú namierené do Maďarska. Práve naši južní susedia hostia v septembri a októbri spoločné vojenské cvičenie s názvom Brave Warrior (Statočný bojovník, pozn. red.).

    Prejazd amerických vojakov Slovenskom však nevzbudzuje len nadšené reakcie milovníkov vojenskej techniky, ale aj obavy a odpor ľudí, ktorí nesúhlasia s prítomnosťou americkej armády. Predseda a zakladateľ hnutia SEN Eduard Chmelár na sociálnej sieti uviedol, že presun konvoja je zbytočná provokácia. „Je to hlúpa provokácia, jednoznačná demonštrácia sily, ktorá nemá nič spoločné s našou bezpečnosťou, ale s konfrontačným postojom voči Rusku,“ uviedol Chmelár na Facebooku. Aktivisti zo zoskupenia Front ľavicovej mládeže zorganizovali na sociálnej sieti udalosť pod názvom Blokáda amerického konvoja.

    Nejde o provokáciu

    Podľa analytika z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku Jaroslava Naďa nemožno vnímať presun jednotiek ako provokáciu. Slovensko je súčasťou NATO rovnako ako USA, a preto by presun amerických vojakov nemal v ľuďoch vyvolávať odmietavé reakcie. „Je to štandardný presun vojakov na medzinárodné cvičenie, ktoré bolo dlhodobo plánované,“ hovorí analytik pre portál Aktuality.sk. Jaroslav Naď na záver pripomína, že akýkoľvek presun cudzích vojsk cez naše územie je vždy vopred schválený vládou.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -