Merkelová šokuje: Keď padne euro, príde koniec EÚ

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

    Tá v súvislosti s gréckou dlhovou krízou podotkla, že eurozóna stojí na solidarite. K riešeniu krízy však musí prispieť každá krajina. „Európska únia je spoločenstvo krajín, ktoré sa cítia zaviazané rovnakými hodnotami. Z toho základu mohol vzísť aj veľkolepý projekt eura. Preto je euro viac než len mena, je založené na vzájomnej dôvere a spoločných zásadách,“ povedala Merkelová. „Pokiaľ euro skrachuje, skrachuje aj Európa,“ zdôraznila.

    „Pre naše vzájomné porozumenie (v eurozóne) je bytostne nutné, aby sme na jednej strane boli vzájomne solidárni, na druhej strane ale aby každý priniesol svoj vlastný príspevok k riešeniu problémov. Solidarita a vlastná zodpovednosť sú dve strany tej istej mince,“ uviedla kancelárka.

    Merkelová pritom apelovala na hľadanie kompromisu v súčasnej situácii ohľadne Grécka. „Pokiaľ prídeme o schopnosť naliezať kompromisy, bude Európa stratená,“ povedala. Vyzdvihla pritom prácu svojho ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý podľa jej slov v posledných mesiacoch usilovne hľadal možnosti, ako grécku krízu vyriešiť.

    O situácii ohľadom Grécka budú dnes od 13.30 h rokovať šéfovia nemeckých parlamentných strán, tlačová konferencia je naplánovaná na 14.30 h.

    autor: jzd, ČTK

    - Reklama -