Ako zo mňa utečenci spravili za týždeň radikála, píše Tomáš Bella

0
Ilustračná fotografia - utečenci (Autor: repro youtube, mg)

„Prvýkrát som Musu uvidel v rade na cestoviny. Podávali sa z obrovského hrnca, Musa už bol takmer na rade, keď sa nám stretli pohľady a on sa naširoko usmial a impulzívne urobil ku mne gesto v zmysle: chceš najskôr ty?“ popisuje svoje stretnutie s mladým migrantom Tomáš Bella. Chlapca vraj pred pár dňami zachránila pobrežná stráž.

Kto je Musa?

„Má 16 rokov, pochádza z Gambie. Nepamätá si ani jedného z rodičov, zomreli, keď bol ešte veľmi malý. Vychovával ho strýko, ktorého považoval za otca. Hovorí so mnou po anglicky, ale nikdy nechodil do školy, od dvanástich rokov pásol strýkov dobytok,“ píše Bella.

Buba utiekol z Líbye

V tábore sa zoznámil aj s ďalším chlapcom. Volá sa Buba. Má 17 rokov a tiež je ekonomický migrant. „Pomáhal mame v Gambii pestovať rajčiny, ale susedia im zobrali pôdu. Jeho otec bol príliš starý, aby ich ubránil, on sám ešte príliš malý. Mama ho preto poslala do susedného Senegalu, kam ušla aj jeho sestra. Buba videl, že mnohí odtiaľ odchádzajú do Líbye, tak sa pridal. Po niekoľkých mesiacoch v Líbyi, bitkách, internačnom tábore sa mu podarilo prepašovať do člna smerujúceho do Talianska. Dve noci preplakal v podpalubí, nevidel, čo sa deje, dusil sa výparmi z nafty,“ pokračuje Tomáš Bella z Denníka N.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -