Čo je nové na Ukrajine? Odpovie analytik Alexander Duleba

    0
    Alexander Duleba, riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (Autor: SITA)

    Alexander Duleba sa v rozhovore pre portál .týždeň vyjadril, že konflikt na Ukrajine je síce starý, ale neustále sa vyvíja. Na margo posledných udalostí v Mukačeve odpovedal, že táto záležitosť je ešte príliš čerstvá na to, aby ju dokázal vyhodnotiť. „Sme svedkami tlejúceho konfliktu na Ukrajine,“  pokračuje Duleba. Zdôraznil, že jedinou zmenou, ktorú v poslednom čase zaznamenal, je, že sa ruskí separatisti snažili oddialiť konflikt čo najďalej od Donecka. Ten však Ukrajinci odrazili.

    Minsk II. O čo ide?

    Takmer v polovici februára 2015 sa v bieloruskom Minsku stretli nemecká kancelárka Merkelová, francúzsky prezident Hollande, prezident Ukrajiny Porošenko a ruský prezident Putin. Prijali dokument s názvom Minsk II, ktorý má potvrdzovať nedeliteľnosť ukrajinského územia. V dohode sa napríklad píše, že boje na Ukrajine prestanú, ťažká technika sa stiahne, Donbas sa bude decentralizovať a po nových voľbách pod dohľadom OBSE začne Ukrajina znovu kontrolovať celú svoju hranicu s Ruskom. Najväčšou slabinou dohody je jej nulová vynútiteľnosť. „Na stole máme Minsk II. Je to paradox, pretože všetci vedia, že nie je realizovateľný. Európski lídri sa síce naň odvolávajú, pretože realizácia Minska II je podmienkou na to, aby sme prehodnotili sankcie voči Rusku,“ pokračuje šéf Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

    Mafiózny“ charakter štátu

    Čo podľa Alexandra Dulebu najviac brzdí Ukrajinu vo vývoji? „Problémom Ukrajiny je mafiózny charakter štátu. Týka sa to aj Ruska, ale na Ukrajine je to problém, ktorý vidno a ktorý sa rieši. V Rusku je to celé prikryté politickou a režimovou hierarchiou,“ konštatuje analytik. Kto pomôže Ukrajine v prípade jej krachu? Zachráni ju Európa?

    Rozhovor Alexandra Dulebu s Eugenom Kordom si môžete pozrieť TU

    - Reklama -